Избраха строител на новата библиотека във Варна


Дата: 19/08, 19:19

снимка Община Варна 

Община Варна обяви днес класирането по обществената поръчка за изпълнител на строителството на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. На първо място комисията класира дружеството „Булстрой груп“ ЕООД.

Библиотеката ще се изгражда в пространството между улиците „Братя Миладинови“, „Проф. Марин Дринов“, бул. „Осми приморски полк“ и сградата на Община Варна.

Новоизбраният строител ще разполага с време до 2026 г. да реализира проекта за модерна библиотека, каквато в България към момента не е изграждана.

Стойността на новата библиотеката е около 77 млн. лв. и е най-скъпият културен проект в програмата, обхващаща всички общини в страната. За тази година средствата са в размер на 16,4 млн. лв. Парите се осигуряват по Инвестиционната програма на Министерството на финансите (по чл. 107 от Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 г.), по която Община Варна има одобрени близо 50 проекта. Те ще се изпълняват в периода 2024-2026 г.

Новата сграда на библиотеката  ще бъде с разгърната застроена площ от 28 500 квадратни метра, от които 17 500 квадратни метра наземна част, а останалото - подземни паркинги. Сградата е с капацитет 1 500 посетители. Предвидени са и 1800 квадратни метра зелени площи, в това число и на покрива, отворен за посетители.

Днес кметът Благомир Коцев, заедно с част от заместник-кметовете и експерти, участва в огледа на терена на библиотеката. Обсъдени бяха различни методи, по които дърветата там могат да бъдат извадени и преместени. Кметът даде указания максимална част от наличните дървета да бъдат съхранени и да се привлече експертен ресурс и висок клас техника за преместването на всички, за които това е възможно.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



И днес много абонати от Варна и областта остават без ток
Дата: 12/09, 08:05

Съседи на майка и дъщеря се оплакаха от тормоз
Дата: 12/09, 07:56

10 години затвор за бивш служител на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай
Дата: 12/09, 07:53

Папата в Сингапур: Да се защитава достойнството на работниците от чужбина
Дата: 12/09, 07:48

Пентагонът отпусна близо 1,2 млрд. долара за производство на ракети, включително и за България
Дата: 12/09, 07:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия