Експерт за откритото радиоактивно вещество край Пловдив: Америций е опасен, когато се вдиша


Дата: 20/09, 20:38

кадър: БТВ

Голямо количество от изключително скъпия метал америций откриха при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност".

В тази връзка bTV се свърза с Людмила Симеонова, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране.

Тя разказа, че елементът америций е изкуствено създаден химичен елемент, има радиоактивни изотоп единици 241, като основното радиоактивно лъчение е алфа лъчението.

Според Симеонова материалът има много слабо гама лъчение.

„Използва се много в индустрията, в медицината, в различни прибори за контрол, дори в детектори за дим. Когато с него се работи по правилния начин, той не е опасен. Радиоактивното излъчване е алфа излъчването, което се поглъща във два - три сантиметра въздух. Може да се предпазите от него, ако поставите между вас и източника на лъчението лист хартия. Характерното е, че той е опасен, ако се погълне, ако се инхалира“, обясни Симеонова.

Според експерта елементът трябва да се съхранява в контейнери. Важно е опаковката да бъде херметично затворена, за да се предпазят хората от инхалиране и попадане на радиоактивния химичен елемент в организма.

Симеонова допълни, че ако америций попадне в организма, може да се задържи доста дълго време, защото е много трудно да се отдели и това го прави опасен. Най-важното за хората, които работят с елемента е да предпазят носа, устата и очите, за да не попадне вътре в организма. С него трябва да работят само специалисти.

Трябва да имат маска, която да предпази дихателните органи, очила и защитни облекла. След това се проверяват за замърсяване и ако са замърсени, отново се предават в хранилището за радиоактивни отпадъци. Ако не са замърсени, съответно могат да се използват, разясни Людмила Симеонова.

Всички такива радиоактивни материали и изотопи първо трябва да бъдат подложени на изследване. След като се установи какво точно представляват временно ще се съхраняват в хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан.

Америцият е твърд метал със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява бавно на сух въздух при стайна температура.

Този елемент може да се използва за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.

Критичната маса на метала е около 60 кг и е много по-висока от тази на изотопите на плутоний и уран и следователно не е много добър избор за използване в ядрено устройство.

След изолирането му от Сиборг и колегите му през 1944 г., америцият се оказва доста важен елемент.

Информацията за неговото откритие е представена същата година на среща на Американското химическо дружество. Преди това по време на войната са открити елементите плутоний и нептуний.

Според експертите америцият има различни - приложения, като източник на неутрони, в алфа-йонизиращо лъчение, за свойства на гама предаване, като потенциално гориво за космически кораби, при намирането на нефтени кладенци, определяне на плътността на почвата и съдържанието на влага, измерване на съдържанието на влага в кокс и бетон, в активационния анализ на различни материали, както и за тестване на неутрони броячи.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор с физически проблеми след победата тази вечер на Laver Cup
Дата: 20/09, 23:26

19-годишен загина в тежка катастрофа в Сливен тази вечер
Дата: 20/09, 23:10

Григор Димитров с победа в “Лейвър Къп”
Дата: 20/09, 22:49

Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара
Дата: 20/09, 22:37

В Шумен няма да вдигат такса смет поне до 2028-а
Дата: 20/09, 22:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия