МВР, Европол и служби от Румъния и Молдова разбиха международен канал за трафик на мигранти


Дата: 20/08, 17:24

снимка МВР 

Мащабната специализирана полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. „Западно-Балкански маршрут“ (Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа) е проведена вчера на територията на област Пловдив. Службите за сигурност е неутрализирана мащабна организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, предадоха от МВР.

Действията на българските служби са подпомогнати от представители на ЕВРОПОЛ, командировани в България, в операцията са включени и служители на граничната полиция и на дирекциите за борба с организираната престъпност на Република Румъния и Република Молдова.

Според данните към момента българският участник в престъпната схема е отговарял основно за осигуряване на автомобили, регистриране на лица с нисък социален статус, както и контролирането им по време на транспортирането.

Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че след влизането на нелегалните мигранти на територията на страната ни от определени локации, те бивали „поемани“ и транспортирани с автомобили, управлявани от молдовски граждани. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползвала мобилни приложения.

В рамките на операцията са задържани общо 8 лица. На 7 от тях, сред които и лидерите на престъпната група, са повдигнати обвинения. Извършени са общо 15 претърсвания на адреси и обиски, както и претърсвания на 5 автомобила. Иззети са 6 банкови карти, 1.5 г кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства, ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства – телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата от град Пловдив, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Над 20 шофьора са арестувани по време на операциите - основно молдовски граждани и единични случаи на граждани на Сирия и Сърбия. Установените автомобили са с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зловещо откритие край крепостната стена на Русокастро
Дата: 12/09, 11:36

Важно за всички българи с пари на депозит в банката и заеми
Дата: 12/09, 11:32

Парламентът отхвърли законопроекта за доброволчеството, БСП обвини ПП-ДБ в саботаж
Дата: 12/09, 11:26

Главчев: Няма да се прави „ала-бала” с машините
Дата: 12/09, 11:23

46-годишната Ваня Григорова се разтопи в обятията на Хекимян на рождения си ден
Дата: 12/09, 11:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия