Нов закон: Без касови бележки от автомати на самообслужване


Дата: 19/09, 10:34

Пиксабей

Когато стоки и услуги се предоставят от автомати на самообслужване, сумата ще се изписва на екрана, без да се издава касова бележка. Това предвиждат промени в Закона за данък върху добавената стойност, качени за обществено обсъждане. Изключение обаче ще има за услуги по обмяна на валута, пише още в законопроекта.

Във връзка с навлизането на нови съвременни технологии в сферата на търговията с горива е предложено при регистриране и отчитане на продажби в обекти за търговия/зареждане на течни горива чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване фискалният бон, регистриращ продажбата да може да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ, пише в мотивите към проекта, предаде Парите ни.

Други промени касаят малките предприятия, като те ще могат да ползват специалните режими за регистрация по ДДС. Това ще важи за малки предприятия, установени на територията на страната, така и за тези на територията на друга държава членка.

Към момента малките предприятия могат да се ползват от освобождаване от задължението за начисляване на ДДС (освобождаване) до прага за регистрация само ако са установени в страната. В резултат на това, тези, които извършват сделки в други държави членки, в които не са установени, трябва да се регистрират и да изпълняват задълженията по ДДС (подаване на периодични справки-декларации за ДДС, издаване на пълни фактури, сметка за ДДС и т.н.) във всяка държава членка, в която е дължим ДДС. Това оказва отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на вътрешния пазар за дружества, които не са установени в държавата членка, в която е дължим ДДС, в сравнение с установените там, пише в мотивите.
 

Промените ще позволят на данъчно задължените лица, установени в страната, да не облагат с ДДС доставките на стоки и услуги, извършени в държави членки, в които не са установени, и да се възползват от опростени задължения по ДДС, при условие че техният годишен оборот в някоя от тези държави членки не надвишава националния праг в съответната държава членка и при условие че годишният им оборот в Съюза не надвишава от 100 000 EUR.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите са предложени мерки за въвеждане на „Стартиране на бизнес“ и „Закриване на бизнес“.  С предложението се намалява срока за проверка за регистрация от 14 дни на 7 дни. Предложени са промени в начина на заявяване пред Агенция по вписванията за продължаване на регистрацията по ДДС до момента на заличаване в Търговския регистър. Така процесът ще бъде аналогичен на този по регистрация по ЗДДС, при който потребителят има възможност да заяви желание за регистрация по ЗДДС още в Агенция по вписванията.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага да отпаднат разпоредбите, които са били свързани с издаването на ваучери за храна на хартиен носител, тъй като хартиените ваучери отпаднаха от 1 юли 2024 година.

Промени има и в Закона за акцизите и данъчните складове. Въвеждат се ясни дефиниции на течностите за електронни цигари, които съдържат или не съдържат никотин. От министерството на финансите ясно посочват, че няма общоевропейски правила в тази посока, но се цели по-голяма яснота при данъчното облагане.

Въвеждат се и мерки за предотвратяване на презапасяването с тютюн и тютюневи изделия. Подобна практика е наблюдавана при определени фирми, тъй като има ясен данъчен календар за промяна на акцизите, което е карало фирмите да се презапасяват когато те са по-ниски.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 21:40

Санкции за сайтове, предлагащи лекарства от Турция в разрез със закона у нас
Дата: 19/09, 21:24

Волен се завръща на бял кон
Дата: 19/09, 21:161 Коментар

Мъж взима по 500 евро, за да проваля сватби
Дата: 19/09, 21:031 Коментар

Хороскоп за петък 20 септември: Да не се забърква със скандали зодия
Дата: 19/09, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия