Концесионери в ски курортите искат по-ниско ДДС през зимния сезон


Дата: 24/09, 20:03

Кадър: Нова тв

Концесионерите в големите ски курорти поискаха ДДС за ски услугите и спортните съоръжения да бъде върнат на 9%. Ставката беше такава до 30 юни, но след това стана отново стандартните 20 на сто. Искането беше обсъдено в Боровец, на изнесеното заседание на Комисията по туризъм към Народното събрание, предаде Нова тв.

Ако ДДС ставката за ски услуги и съоръжения остане 20%, цените в зимните курорти може да се увеличат драстично, казват концесионерите. „При всички положения с повишението на ДДС най-малко 11% трябва да се повиши цената, за да компенсираме разликата в данъка. Оттам нататък следва да компенсираме по някакъв начин и инфлация, заплати, всички останали разходи, тъй че задачата става доста сложна“, обясни изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

От Банско подкрепиха Пампорово. Но посочиха и друг проблем - строежът на втори лифт в курорта. „Да, искаме да изграждаме спортна инфраструктура, но да го направим екологично съобразено. Нашата кабинка е строена 2003 г., сега сме 2024 г., това са 20 години. Вие си представете една кола на 20 г. и една чисто нова. Какви кабинки има вече по света, какво точно се случва и къде отиваме на европейския пазар“, посочи кметът на Банско Стойчо Баненски.

Боровец поиска качествен ремонт на пътя Самоков – София за по-лесен достъп до планината. „От години се чака основен ремонт, много се надявам, че съвсем скоро държавата ще започне процедури, за да се случи“, твърди кметът на Самоков Ангел Джоргов.

„Още днес ще се свържа с регионалния министър, за да направим работна среща свързана с пътя, който свързва курорта Боровец със София“, заяви председателят на Комисията по туризма към НС Цончо Ганев.

Как ще бъде отговорено на другите искания на бранша засега не е ясно.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган на среща в Ню Йорк
Дата: 24/09, 22:25

ФБР: Арестуван е синът на заподозрения в опита за убийство на Тръмп
Дата: 24/09, 22:10

Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 24/09, 22:00

Заснеха кондукторка да бие пътник без билет във влака
Дата: 24/09, 21:58

Рекордно количество кокаин е открито в контейнери със замразени плодове на румънското пристанище Констанца
Дата: 24/09, 21:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия