Изчислиха новата минимална заплата за 2025 година


Дата: 16/07, 10:37

Булфото

Според финансисти автоматичното вдигане на минималната заплата може да доведе до съкращения и увеличаване на безработицата. 

Рекордното вдигане на доходите в България през последната година не съответства на производителността и конкурентоспособността, която е на едно от най-ниските нива в ЕС. 

Предварителните ни разчети показват, че минималната работна заплата от началото на 2025 г. ще е 1080-1100 лв. 

Съгласно действащото законодателството – чл. 244 от Кодекса на труда, Министерският съвет трябва да приеме постановление през септември за определянето ѝ, предаде "Парите ни".

МРЗ възлиза на 50 процента от средната заплата за предходните 12 месеца към 1 септември на съответната година.

Данните за три от тези тримесечия бяха отчетени от НСИ, последното е текущо, но имаме прогнозни изчисления.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
България трябва да направи необходимото, за да започне да изчислява регулярно т.нар. заплата за издръжка. Т.е. заплатата, която стига, за да може съответното домакинство да посрещне своите базови нужди.

Знаете, че КНСБ от няколко години прави тези изчисления, но нещата се променят радикално – през март тази година МОТ прие тристранно договорена дефиниция и методология, по която страните да намерят формулата и националната им статистика след тристранно договоряне, стъпвайки на тази методология, да оповестява на тримесечна и шестмесечна база числата, посочи Димитров и обясни, че искането за въвеждане на методологията в националното ни законодателство е отправено от месец и половина.

Настояваме това да е една от задачите на служебния кабинет или следващото служебно правителство, което на-вероятно ще видим, каза президентът на КНСБ.

Независимо от политическата нестабилност и неяснотата кой ще управлява държавата бюджетната процедура за следващата година върви и буквално следващите седмици ще бъде реално финализирана.

Министерството на финансите вече има голяма част от предложенията по сектори. Затова ние отправяме своите искания. Те стъпват върху общата хоризонтална политика за поне 10% ръст на възнагражденията на тези, на които плаща държавата. На всички, не избирателно. Те трябва да достигнат съответните нива, които да се мерят не към средната работна заплата, а към заплата за издръжка. Това е начинът, по който се мери и договоря заплащането на труда в цяла Западна Европа.

10-те процента ръст на възнагражденията означават около 1,8 млрд. повече средства за заплати като разходи за персонал през 2025 г., каза Димитров. Той обясни, че конкретно в средното образование искането на СБУ е възнагражденията да са поне 130% спрямо средната заплата за страната, което се равнява на поне 1,5 пъти заплатата за издръжка.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НАП прогони 30 бежанци от Украйна, щяла да прави семинари
Дата: 23/08, 22:05

Въздушната линейка взе пострадал от връх Мальовица
Дата: 23/08, 21:55

На 7 декара правят нов завод в българско село
Дата: 23/08, 21:55

Пожар гори във високата част на Рила планина
Дата: 23/08, 21:50

Проф. д-р Сейит Али Гюмюшташ, международно признат експерт в онкоортопедията, гостува в България
Дата: 23/08, 21:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия