Със закон Украйна се освобождава от влиянието на руската православна църква


Дата: 24/08, 15:06

снимка Булфото

Президентът Зеленски парафира закона за забрана на свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ). Официалният текст на нормативния акт беше обнародван на интернет страницата на парламента.

Законът, приемането на който беше осъдено от Русия, беше утвърден на Деня на независимостта на Украйна от Съветския съюз, а също две и половина години след руската инвазия в източноевропейската страна.

В реч украинският лидер заяви, че това решение затвърждава независимостта на Украйна. "Украинското православие днес прави крачка към освобождаването си от демоните на Москва", каза той. Украйна се опитва да се освободи от руската духовна хегемония от 2014 г., но тези усилия получиха нов, още по-решителен тласък, след като Русия нахлу на нейна територия през 2022 г.

УПЦ официално обяви през 2022 г., че прекъсва връзките си с Московската патриаршия, но украинските власти многократно обвиняваха духовниците ѝ, че продължават да са верни на Русия. Нахлуването в Украйна беше благословено от предстоятеля на Руската православна църква Патриарх Кирил, който е твърд съюзник на президента Владимир Путин. Във вторник украинският парламент прие законопроект, който ще забрани дейността на свързаната с Русия църква. Според проучване от 2023 г. на Киевския международен институт по социология 66% от украинците подкрепят подобна забрана, предаде БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 05:20

Джокович пожела успех на България за "Купа Дейвис"
Дата: 13/09, 05:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 04:50

До 32 градуса в петък
Дата: 13/09, 04:00

На 13 септември рожден ден има Цветана Пиронкова
Дата: 13/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия