Военният министър на България посочи много голям проблем


Дата: 06/10, 19:02

Кадри: Нова ТВ, Мая Иванова

Запасняците са голям проблем за сигурността на България. Броят им намалява, самите те застаряват. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов, който гостува днес в предаването „На Фокус с Лора Крумова“ по Нова телевизия, но на мястото на титулярния водещ бе Симеон Белев.

Последните, обясни министър Запрянов, които са влезли в запаса са били през вече далечната 2007 година. От тогава няма нови, пък хората застаряват.

Положително е, че в момента в конкурсите за Сухопътните войски и за Гвардията са 2-пъти повече кандидатите. Това се дължи и на увеличението на заплатите, и на това, че следващата година също се очаква такова, и на по-добрите социални придобивки, стана ясно от думите на военния министър.

Окомплектоването на армията е от основно значение, категоричен е той.

Министърът се надява, че процентът от БВП, който в момента се заделя за отбрана, ще нарасне през следващата година и ще стигне до 2,3 процента. Все пак това не е този, който е нужен, като размерът му е 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт.

Във връзка инцидентът с учебно-бойния самолет L-39ZA „Албатрос“, който се разби в района на авиобаза „Граф Игнатиево“ миналия месец, министър Запрянов обясни, че до няколко дни се очаква да излезе доклада с констатациите по случая.

В момента тече, допълни военния министър, проверка на цялостната подготовка на летците. Ако се констатират допуснати грешки, може да се стигне до освобождаване на отговорни лица, дори и с висши длъжности.

Като пример за това той даде, че са освободени двама, отговаряли за инфраструктурата в армията, заради конфликт на интереси.

Службите и военното разузнаване е в 24-часов режим. Следим ситуацията в Близкия изток, каза още министър Запрянов.

Проблемът, допълни той, е не толкова, че конфликтът може да стигне до границите на България, а в бежанските потоци, който той ще активира.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Терористична атака в Южен Израел
Дата: 06/10, 21:12

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 06/10, 21:10

Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври
Дата: 06/10, 21:10

Биршен Ибрямова: Децата ми очакват баща им да се върне
Дата: 06/10, 20:592 Коментара

Феноменална англичанка в Гласът на България, Дара удари бутона на Мария Илиева
Дата: 06/10, 20:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия