Сватбата на годината в Родопите възхити България


Дата: 24/08, 21:25

Кадър Нова тв

Брачните обичаи следват традициите от региона преди над 100 години

Народният певец Филип Синапов днес си взима булка както са го правили предците ни, при това на кон. Той организира сватба с традиционни ритуали отпреди два века в Родопите.

Всички традиции, съпровождащи венчавките преди повече от 100 години, ще се изпълнят и на неговата сватба. Зълвите са със специално изработени носии с фолклорни елементи, дело на самия Синапов. Общо сватбарите са около 700 души. Когато се получи добрата новина, т.нар. хабер, с няколко изстрела от пушки момарите ще бъдат уведомени и ще доведат невестата, обясни певецът. Женихът ще отиде при бъдещата си съпруга на кон, а младоженката също ще пристигне на кон, но задължително бял, пише Нова тв. 

От рано сутринта всички участници в сватбените ритуали започнаха да се подготвят за важния ден, а лично младоженецът - народният певец Филип Синапов върза всички кърпи на главите на зълвите. „Изчакваме сега момарите да видим какъв хабер ще ни донесат и дали ще дадат невястата или не”, разказва младоженецът.

И чаканата вест дойде. Гърмежи от пушки известиха околността, че младоженецът тръгва към
кумовете, където беше обръснат и заедно поеха към момата. Сватбарите с даровете успяха да вземат булката, а заедно с нея на конете беше натоварен и чеизът ѝ.

В тази сватба всичко е автентично. „Невястеската кутния, с която моята бъдеща съпруга Дамяна е облечена, е от 1948 година от моята прабаба, когато тя се е женила”, казва Филип.

Секунди след заветното да дойде време лицето на булката да бъде открито. Булката е от Своге. С Филип ги срещнала работата им като преподаватели. „Делото на Филип толкова ме впечатлява, че всяка негова идея ме въвлича и бързо свиквам”, споделя Дамяна.



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българските огнеборци честват своя празник ден по-рано
Дата: 13/09, 07:09

Адресите, където днес ще има спирания на тока във Варна и областта
Дата: 13/09, 07:05

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 07:00

Нетаняху: Tрябва да се окаже по-голям натиск върху ХАМАС
Дата: 13/09, 06:001 Коментар

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 05:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия