Промени в изискванията при закупуването на общинско жилище в Балчик


Дата: 03/10, 14:23

Булфото

Изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик е одобрено на последното заседание на Общинския съвет в Балчик. Мотивите за осъвременяване на разпоредбите са съобразяване с цените на имотите в общината, осигуряване на средства от продажбата за подобряване качеството на живот на гражданите, съобразяване с данните на НСИ за средногодишна инфлация от 9.5 % за 2023-та, предаде Радио Варна.

Промените – от пет на десет години се увеличава минималният срок, в който наемателите трябва да са обитавали жилището, за да могат да го придобият, а цената, която трябва да платят, е увеличената с 200 процента данъчна оценка, при досегашните 20 на сто.

Припомняме, че в края на май тази година балчишкият парламент заяви намерението си да възобнови продажбата на общински жилища на правоимащи наематели, като преди това актуализира общинската наредба. Временното спиране отпреди две години бе породено от инфлацията и покачването на пазарните цени на имотите. За това време постъпилите молби от граждани са над 20. След приемане на новите текстове в края на септември, се очаква те да влязат в сила през този октомври.

По данни на администрацията общинските жилища са 77, от които апартаментите са 34, останалите са къщи, където могат да бъдат настанени повече от едно семейство.

За попълване на жилищния фонд, председателят на местния парламент Виктор Лучиянов е на мнение, че трябва да се почерпи от опита на други общини, като се обявяват конкурси , насочени към строителни предприемачи, които да получават общински терени срещу обезщетяване с апартаменти. Така бързо може да бъде осигурен сериозен общински фонд с нови, съвременни жилища, където нуждаещите се да живеят в нормални условия.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шеф в "Лидл" каза тъжната истина за българското кисело мляко и гръцкия йогурт в западните магазини
Дата: 03/10, 16:15

Ключов свидетел по делото „Семерджиев“ се отрича изцяло от показанията си
Дата: 03/10, 16:07

Адвокат: Случаите с изоставени бебета зачестяват
Дата: 03/10, 16:06

Казахстан към Русия: Това значи търговска война
Дата: 03/10, 16:01

Директорът на ТМПЦ-Варна за аферата "Манукян": В ступор сме
Дата: 03/10, 15:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия