Сензационна находка на 700 години край Търново пренаписва историята


Дата: 18/09, 14:26

Кадър Powerfox, Уикипедия

Археолози разкриха монашеската обител на свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството на цар Иван Александър.

Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене и историците предполагат, че това е най-голямото за годината разкритие, което пренаписва историята, особено за местоположението на Търновската Света гора.

„Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от „Житието на Св. Теодосий Търновски“, написано от самия Вселенски патриарх Калист, е установено, че разкритата църква е католиконът (основен храм) на манастира, чийто игумен е Теодосий Търновски“, посочва професор Хитко Вачев, цитиран от БНР.

„И лично царят участва в строежа на църквата“, допълва още той.

В произведението е отбелязано, че цар Иван Александър носи в дрехата си пясък за строежа от близката река.

Упоменатото разстояние от реката до новостроящия храм е три поприща (средновековна мярка за разстояние равна на 185 м), което прави 555 м.

Измервайки със съвременни средства това разстояние е установено, че то съвпада с това отбелязано в писмения извор. 

Археолозите разкриват красивата и богато украсена църква със стенописи, лъжица за причастие и голям бронзов кръст, който е висял от тавана на храма.

Археолозите казват, че този манастир дава нова насока в историческата наука с промяна на положението на Търновската света гора. Има и хипотеза, че в близост, в една от подземните бази на Държавния резерв, е и самата пещера на Теодосий Търновски.

Установеното местоположение на новоразкрития средновековен манастир и наличието в близост до него други монашески обители поставя на дневен ред въпроса къде се намира упоменатата в писмените извори от епохата Търновска света гора.

Архитектурно-стиловите характеристики на храма недвусмислено сочат, че той принадлежи към най-бляскавите образци на Търновската архитектурна школа от епохата на Второто българско царство. Стените на църквата са изградени от прецизно издялани каменни блокчета и тухли.

Фасадите са раздвижени от псевдоконструктивни ниши, горната част на които е увенчана с гирлянди керамопластични елементи в няколко цвята. Подпокривните корнизи са били украсени със специално изработени тухли тип „вълчи зъби“ и керамични елементи, които за пръв път се откриват в българските земи.

От северната страна на църквата е била издигната засводена галерия, чиито арки са били върху носещи каменни колони. Вътрешността на храма и галерията е била богато украсена със стенописи. Олтарът на църквата е отделен от останалата част посредством зидана олтарна преграда, която също е стенописана.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Сиела Норма": Ако не бъде удовлетворена офертата ни няма да има машинно гласуване
Дата: 19/09, 14:56

Китай е най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, Европа трябва да бъде по-твърда, заяви Кърт Кембъл
Дата: 19/09, 14:51

Лятото се връща след началото на астрономическата есен
Дата: 19/09, 14:44

Жена на 64-годишна възраст в Тайланд беше нападната от питон в дома си
Дата: 19/09, 14:43

Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович, завиждат ви
Дата: 19/09, 14:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия