Звярът "Борис" помете половин Европа и идва още по-страшно


Дата: 14/09, 21:41

Пиксабей

Обширни територии в Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати от силни ветрове и необичайно силни дъждове, предаде Вести.

Четирима души са загинали в Румъния при наводненията, предизвикани от бурята „Борис“, която донесе проливни дъждове в Централна и Източна Европа.

„Отново се сблъскваме с последиците от изменението на климата, които все повече се проявяват на европейския континент, с драматични последици“, заяви румънският президент Клаус Йоханис.

„Трябва да продължим да укрепваме капацитета си за предвиждане на екстремни метеорологични явления“, добави той.

В Румъния бяха открити четири тела в най-засегнатия регион - Галац в югоизточната част на страната, където са засегнати 5000 къщи.

Стотици хора са били спасени в 19 района на страната, съобщиха спасителните служби, като публикуваха видеозапис на наводнени домове в села край река Дунав.

„Това е катастрофа с епични размери“, заяви Емил Драгомир, кмет на село Слобозия Коначи в Галац, където по думите му са наводнени 700 къщи.

Очаква се по-късно министър-председателят Марсел Чолаку да посети района, а президентът Йоханис изпрати „съболезнования на опечалените семейства“.

Около 100 000 пожарникари са мобилизирани в Чешката република, къдете на 13 септември са регистрирани близо 2900 инцидента, повечето от които се дължат на паднали дървета и наводнения.

Почти 50 000 домове са останали без електричество днес, съобщи чешката енергийна компания CEZ. Болница в югоизточния град Бърно е била евакуирана сутринта.

„Земята вече е наситена, така че цялата дъждовна вода ще се задържи на повърхността“, написа министърът на околната среда Петър Хладик в социалната мрежа X.

На жителите се раздават безплатни чували с пясък, за да укрепят домовете си.

„Пикът тепърва предстои“

В съседна Словакия е обявено извънредно положение в столицата Братислава.

Междувременно в Полша правителството предупреди, че ситуацията ще бъде най-тежка в югозападната част на страната тази вечер.

Властите затвориха граничния пункт Голковице с Чешката република. Пътищата са затворени, а влаковете по линията, свързваща Прудник с Ниса, са спрени.

Австрия регистрира ветрове със скорост 146 километра в час.

От петък насам пожарникарите са се намесили около 150 пъти в столицата Виена, за да разчистят пътища, блокирани от отломки от бурята, и да изпомпват вода от мазета, съобщават местни медии.

Четири хиляди домове в района на Щирия са без ток и „пикът тепърва предстои“, предупреди канцлерът Карл Нехамер.

В планинските райони в западната част на страната снегът спря движението, а спасителните служби издирват мъж, обявен за изчезнал след падане на лавина.

В някои райони на Тирол снежната покривка достигна до метър - изключителна ситуация за средата на септември, когато миналата седмица температурите достигнаха до 30°C.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Запазват павилионите на ул. "Д-р Пискюлиев" във Варна и след ремонта
Дата: 18/09, 15:33

Пеевски скочи на Северна Македония: Да се извинят незабавно на българите
Дата: 18/09, 15:302 Коментара

Като по филмите: Маскираните мъже, ограбили казиното в "Люлин" за 43 секунди
Дата: 18/09, 15:25

Торфищата са безценни капсули биоразнообразие
Дата: 18/09, 15:25

Ryanair с голяма вест
Дата: 18/09, 15:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия