Румен Радев разговаря с Вьоса Османи


Дата: 18/07, 16:10

Снимка: Прессекретариат на президента

Ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде позитивен знак за целия регион, заяви президентът Румен Радев по време на среща с президента на Република Косово Вьоса Османи. Срещата се проведе преди началото на срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм" край Оксфорд.

Развитие на двустранните отношения между България и Косово
По време на разговора двамата президенти подчертаха значението на отличния политически диалог като фактор за всестранното развитие на отношенията между България и Косово. Румен Радев изтъкна важността на резултатите от официалното му посещение в Косово през декември миналата година. В рамките на това посещение бяха обсъдени редица теми от двустранното сътрудничество, включително икономиката, инвестициите, образованието и сигурността, съобщиха от Прессекретариата на президента.

Президентът Радев изрази признателността си за подхода на Косово към българската общност, подчертавайки спазването на европейските демократични стандарти. Той изрази надежда, че процесът по утвърждаване на статута и възможностите за пълно упражняване на правата на българската общност в страната ще продължи и ще способства за укрепване на връзките между двете държави.

Правото на самоопределение - фундамент на демокрацията
Румен Радев и Вьоса Османи изразиха обща позиция, че гарантирането на правото на самоопределение е сред основните принципи на демокрацията. Президентът Радев подчерта значението на това право за развитието на демократичните процеси в региона и за укрепването на мира и стабилността.

Важност на евроинтеграцията за Косово и региона
Интеграцията на Косово в европейските и евроатлантическите структури не е само въпрос на национален интерес за страната, но и важен фактор за регионалната стабилност. Българският държавен глава подкрепи усилията на Косово в този процес и подчерта, че успехът на тази интеграция ще има позитивно отражение върху целия Балкански регион.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Европейска статистика: Румънците и българите ходят най-малко на почивка
Дата: 31/08, 12:462 Коментара

1 септември: Празник събира хората с електрически тротинетки във Варна
Дата: 31/08, 12:40

Привържетници на Доган обградиха хотел, за който се твърди, че е на Пеевски
Дата: 31/08, 12:371 Коментар

Обърнат камион с чакъл блокира входа на Брезник
Дата: 31/08, 12:30

Екологична катастрофа в Гърция, Волос обяви бедствено положение заради мъртва риба
Дата: 31/08, 12:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия