Фон дер Лайен обеща повече прозрачност и отчетност


Дата: 18/07, 21:00

Кадър БНТ
Урсула фон дер Лайен спечели втори мандат като председател на Европейската комисия (ЕК), постигайки категорична победа в Европейския парламент (ЕП), след като основните формации се обединиха срещу евроскептичните и крайнодесните сили, пише БГНЕС.  

Залата в Страсбург избухна в аплодисменти, когато стана ясно, че Фон дер Лайен е преодоляла границата с 41 гласа - по-силен резултат от първия ѝ избор през 2019 г.

Така германската християндемократка ще бъде начело на изпълнителния орган на ЕС до 2029 г.

„Не мога да изразя колко съм благодарна за доверието на всички евродепутати, които гласуваха за мен“, написа тя в социалната мрежа Х.

Победата затвърждава статута на Фон дер Лайен като един от най-влиятелните председатели на Комисията в 67-годишната история на ЕС. Тя беше приветствана за недвусмислената си и ранна подкрепа за Украйна, за новаторския отговор на пандемията, довел до съвместно закупуване на ваксини и първото в историята съвместно вземане на заеми със създаването на фонда за възстановяване след Ковид.

Тя обаче е критикувана и за това, че разчита в голяма степен на тесен кръг от съветници и избягва контрол. На 17 юли Европейският съд установи, че комисията, водена от Фон дер Лайен, не е предоставила на обществеността „достатъчно широк достъп“ до сделките за закупуване на ваксините срещу Ковид.

В опит да отговори на тези опасения, фон дер Лайен обеща „повече прозрачност, повече отчетност“ и по-чести посещения в парламента.

В речта си от трибуната на залата в Страсбург преди гласуването тя призова „всички демократични сили в тази зала“ да я подкрепят и обяви широк набор от приоритети за втория си мандат.

„Никога няма да се примиря, че демагози и екстремисти унищожават нашия европейски начин на живот“, каза Фон дер Лайен.

Постиженията на крайната десница на последните избори, съчетани с бурния международен контекст, обясняват защо фон дер Лайен беше преизбрана с повече гласове, отколкото през 2019 г.

Общо 401 евродепутати гласуваха в нейна подкрепа, 284 бяха против, 15 се въздържаха, а 7 гласа бяха невалидни. Тя се нуждаеше от 360 гласа, за да бъде преизбрана.

Резултатът ще бъде облекчение за лидерите на ЕС, които я номинираха за втори мандат миналия месец, след като европейските избори дадоха повече места на крайнодесните формации.

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави председателя на ЕК, като заяви, че преизбирането ѝ е „ясен знак за способността ни да действаме в ЕС, особено в трудни времена“. Министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви: „Сигурен съм, че ще се справите отлично с работата си. Ние ще се справим, заедно.“

Европейската народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен, социалистите и демократите и либералната група „Обновление“ бяха обявили, че възнамеряват да я подкрепят, въпреки че някои членове заявиха, че ще гласуват против.

Зелените, които през 2019 г. гласуваха против Фон дер Лайен, бяха заявили, че ще я подкрепят, за да не допуснат крайната десница на власт.

Евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в която влизат партията на Джорджа Мелони „Италиански братя“ и полската „Право и справедливост“, беше разделена. Тя планира свободно гласуване, но заяви, че „голямото мнозинство“ от нейните евродепутати ще се противопоставят на Фон дер Лайен.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер, който е в хладни отношения с председателя на ЕК, призова своята група да я подкрепи, като им каза: „Ако искате да защитите демокрацията, гласувайте днес за Урсула фон дер Лайен.“

В обръщение към ЕНП Фон дер Лайен обеща „намаляване на тежестта“ на законодателството на ЕС в помощ на малките предприятия, като определи като свой основен приоритет конкурентоспособността и просперитета.

Кимвайки на Зелените, либералите и социалистите, тя обеща да запази курса на плановете на ЕС за климата, като през първите си 100 дни обеща нова „чиста индустриална сделка“, която да насочи инвестициите към декарбонизиращо производство и зелени технологии.

Отразявайки визията на френския президент Еманюел Макрон, тя обеща „истински отбранителен съюз“ за разработване на общи проекти, предлагайки европейски въздушен щит за защита на общото въздушно пространство.

В рамките на програмата на Фон дер Лайен ЕС за първи път ще има комисар, отговарящ за жилищното строителство, въпреки че блокът няма правомощия за изготвяне на политики по този въпрос. Въпреки това тя обеща „европейски план за достъпни жилища“, за да се справи с кризата на високите наеми и недостъпните жилища, което е ключов приоритет за социалистите.

Фон дер Лайен потвърди подкрепата на ЕС за Украйна и отправи най-острата си критика към неотдавнашното пътуване на унгарския министър-председател Виктор Орбан до Москва.

„Тази така наречена мирна мисия не беше нищо друго, освен мисия за умиротворяване“, заяви главата на изпълнителния орган на ЕС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кеворк Кеворкян: БДЖ трябва да открие длъжност "Тикачи на влакове"
Дата: 01/09, 16:19

Корнелия Нинова е изключена от БСП
Дата: 01/09, 16:09

Мъж има една седмица, за да събере 250 000 евро за ново сърце на дъщеря си
Дата: 01/09, 16:04

Голям гаф на Нова тв на Ед Шийрън
Дата: 01/09, 15:58

Среднощен екшън: Мъж наръга двама души пред хотел в Златоград
Дата: 01/09, 15:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия