Руски олигарси "напазариха" този остров държава в ЕС


Дата: 15/09, 13:53

Пиксабей

Въпреки международните санкции и ограничения Москва е проникнала дълбоко в политическия, икономическия и културния живот на острова чрез своите разузнавателни служби, олигарси и културни организации.

Остров Кипър в Средиземно море се превърна в колония на Кремъл в Европа и на практика може да се каже, че Русия го е купила, пише NEXTA, цитира Епицентър.

През последните няколко десетилетия Кипър се превърна в ключова крепост за руското влияние в Европа. Въпреки международните санкции и ограничения Москва е проникнала дълбоко в политическия, икономическия и културния живот на острова чрез своите разузнавателни служби, олигарси и културни организации.

Кипър се превърна в основен финансов хъб за руския елит. Олигарси с руски корени като Игор Кесаев, Олег Дерипаска и Борис Ротенберг са се установили в Кипър, криейки активите си и избягвайки санкции, използвайки кипърски офшорни компании и подставени лица. В резултат на това Кипър се превърна в "база на Кремъл в Европейския съюз", каза в интервю за NEXTA кипърският разследващ журналист Борис Демаш.

Програмата "златен паспорт", която позволяваше на хората да получават кипърско гражданство в замяна на инвестиции, отвори вратите за много руски олигарси, включително тези под западни санкции. Притежателите на паспорти включват близки сътрудници на Путин като Игор Кесаев и Олег Дерипаска. Въпреки че програмата беше закрита под натиска на ЕС, тези паспорти остават валидни, давайки на десетки свързани с Кремъл руснаци достъп до европейските финансови и правни системи. По същество кипърският елит живее с руски пари.

„Руското разузнаване е проникнало дълбоко в политическите и бизнес кръгове на Кипър“, отбелязва Демаш. Руското разузнаване не само поддържа власт чрез пари и корупция, но също така използва културни и религиозни организации като параван за своята дейност. Например на острова действа Императорското православно палестинско общество, ръководено от бившия директор на ФСБ Сергей Степашин. Тези организации поддържат тесни връзки с рускоезичната общност и местните власти, насърчават проруските настроения и изпълняват задачите на Кремъл.

Например през 2021 г. в Агия Напа беше открит паметник, наречен „Семейството – гаранция за мир“, събитие, организирано с участието на руското посолство. Кипърските власти дори подкрепят честванията на Деня на победата, които се превърнаха във важен елемент от пропагандата на Кремъл, особено на фона на войната с Украйна. Според Демаш кипърското общество е преобладаващо проруско настроено: „По-голямата част от кипърците обичат руснаците, главно защото руснаците имат пари“.

Кипърският бизнес и политически елит не само толерират, но и активно си сътрудничат с руското разузнаване, помагайки за избягване на санкции и пране на пари чрез сенчести схеми. Както съобщава Cyprus Daily News, Борис Ротенберг е използвал подставени лица чрез кипърски компании, за да управлява своите активи, включително яхти и недвижими имоти. Практиката е широко разпространена: „Цялото кипърско общество е ориентирано да служи на руснаците“, добавя журналистът.

Местното население се възхищава на Путин, вижда го като силен лидер и напълно подкрепя политиката му. Докато кипърците виждат Украйна като "разбунтувала провинция", чиито "мозъци са промити от американците", Демаш твърди, че 90% от жителите на острова споделят това мнение. Местни адвокати, служители и бизнесмени са замесени в руските корупционни схеми, докато членовете на кипърския парламент, много от които управляват адвокатски кантори, обслужват руски олигарси, длъжностни лица и престъпни босове.

Украинската диаспора в Кипър се опита да се бори с проруската пропаганда, но не успя. Местната власт и обществото игнорират техните апели и жалби. Местните власти подкрепят паради за Деня на победата, митинги, празнуващи териториални анексии, и знамена на ЧВК „Вагнер“. „Никаква реакция“, казва Демаш. Украинските призиви се игнорират от кипърските власти. Междувременно Русия получава това, което иска, а провоенни митинги в подкрепа на руската инвазия в Украйна се провеждат точно в центъра на тази европейска страна с пълна защита от полицията и властите.

Кипър се превърна в „колония на Кремъл“, казва Демаш. Русия има влияние чрез десетилетия на икономически връзки и инвестиции. Това представлява заплаха за Европейския съюз и Украйна, тъй като Кипър е портал за избягване на санкции, пране на пари и финансиране на руски специални операции.

Кипър отдавна има нежелана репутация на канал за незаконни парични потоци и пране на пари и тези мръсни капитали едва ли са свързани само с Русия, но и с всякакъв вид престъпно придобито богатство и впоследствие изпрано през кипърски офшорки.

Публична тайна е, че и кипърските офшорки са примамливи и за българските престъпници за пране на пари.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дискът посочи Мимо-Гарсия за новия властелин на "Островът на 100-те гривни"
Дата: 18/09, 20:12

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 20:10

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 20:10

Важно за всички с пари по сметка: Една банка обяви рекордни лихви
Дата: 18/09, 20:09

От утре спират движението в местността "Пчелина" във Варна
Дата: 18/09, 20:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия