ЕЦБ: Банките отчитат рискове в условията на ипотеките, които отпускат


Дата: 23/09, 23:17

Кадър Нова ТВ

Европейските банки отчитат климатичните рискове в условията на ипотеките, които отпускат, въпреки че не схващат напълно потенциалните разходи, според техния висш регулатор в лицето на ЕЦБ, съобщава Блумбърг, цитиран от Нова ТВ.

Европейската централна банка установи, че заемите, обезпечени с недвижими имоти в „зони с висок климатичен риск”, са по-скъпи от заемите със същите характеристики в „по-безопасни” региони ЕЦБ настоява кредиторите да се подготвят за потенциални загуби от екстремни метеорологични условия, или за възможността корпоративни клиенти, които не се адаптират към климатичния риск, да излязат от бизнеса.

Последиците от така наречените „физически рискове” вече се проявиха в Източна и Централна Европа този месец след много големите наводнения. Имотите в райони, които са предразположени към подобни рискови събития, „са все по-уязвими и могат да видят намаляване на стойността на обезпечението”, каза пред банкери и журналисти във Франкфурт Франк Елдерсън, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Въпреки че кредиторите вземат предвид подобни рискове, ефектът е „икономически малък”, посочи той. „Изглежда, че свързаният с климата риск все още е подценен от средната банка". Констатациите са част от документ, който ЕЦБ ще публикува през следващите седмици”, добави Елдерсън.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Поройни валежи затвориха пътища и предизвикаха хаос във Великобритания
Дата: 24/09, 01:21

Симеон не успя да стъпи на „Островът на 100-те гривни“ и се връща в България
Дата: 24/09, 01:10

Съдът остави в ареста кмета на Минерални бани
Дата: 24/09, 00:58

ЕК предлага помощи за българските земеделци
Дата: 24/09, 00:43

Япония създава технологично "чудовище", невиждано досега в историята
Дата: 24/09, 00:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия