Доц. Лозанов: Единствено нашата безпаметност заплашва българската идентичност


Дата: 15/09, 21:53

снимка Булфото

Нашата идентичност не е заплашена от нищо друго, освен от нашата безпаметност. Това заяви доц. Георги Лозанов, главен редактор на списание ЛИК, по време на откриването на паметната плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви в двора на Генералното консулство на България в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на Българската телеграфна агенция и на консулството.

„Има периоди, когато нацията и националната идентичност са заплашени. Поради исторически обстоятелства може да бъде претопена, а има и деспотични сили, които се опитват по един или друг начин да я унищожат. Ние имаме голямото щастие да живеем в период, в който нашата национална идентичност не е заплашена. Не трябва да се подаваме на инсинуациите, които искат да я формират като някаква войнствена идентичност срещу някого друг“, посочи доц. Лозанов.

„Когато една национална идентичност не е заплашена, тя става културна идентичност. А тя се носи в най-голяма степен от големите фигури в културата. Затова истинското поклонение пред националното е поклонението пред големите културни фигури, върху които стъпва нашата идентичност. Тук са двама такива творци, които стоят на тази плоча – Атанас и Любомир Далчеви“, допълни той. 

На събитието присъстваха Кирил Вълчев – генерален директор на БТА; Антон Марков - генерален консул на България в Солун; Виктория Далчева - дъщеря на Атанас Далчев, и други родственици; проф. Хюсейн Мевсим - професор по български език и литература в Анкарския университет, автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”; проф. Михаил Неделчев - преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет в София, редактор в издателство “Български писател” през 1975 г. на двутомника със съчиненията на Атанас Далчев и автор и редактор на изследвания за поета;  Бойко Василев - водещ на “Панорама” на Българската национална телевизия; Ириней Константинов - актьор със записи на стихотворения на Атанас Далчев, директор на Театър София. 

По време на събитието бе представен и юнският брой на списание ЛИК “По дълбоките следи на Атанас Далчев”, посветен на 120-ата годишнина от неговото рождение, предаде БТА.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 18/09, 22:40

По-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти
Дата: 18/09, 22:35

Женският ни отбор излезе на трето място в Шахматната Олимпиада
Дата: 18/09, 22:151 Коментар

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 22:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия