Ген. Запрянов за загиналите пилоти: Много трудно беше да кажа на близките им


Дата: 20/09, 08:34

Редактор: Недко Петров

Стопкадри бТВ

Служебният министър на отбраната обясни как е научил за смъртта на пилотите Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Преди това обаче ген. Атанас Запрянов разкри две неща, които си е пожелал в своята кариера.

Исках никога да не извършвам повече съкращения, каквито се наложи да правя през 2009-2010 година, и да не погребвам хора, както се случи при част от операцията в Ирак, призна в „Здравей, България“ той.

За съжаление, това е съдба. Много е трудно, когато трябва да се обадиш на близките в този момент и да знаеш какво да им кажеш. Разбира се, бе задължително аз да им съобщя, добави той.

Научих две минути след трагедията, толкова бързо трябваше да тръгваме с ген. Стойков, че още не знаехме какъв е самолета. Според първоначалната информация, две минути след доклада сатаваше въпрос за военно-транспортен самолет, а той беше учебно боен самолет L-39, каза още Запрянов.

Ето какво допълни той по БТВ:

Това, което искам да кажа, е, че упражнението, което се изпълнява, това не е авиошоу и не се изпълняват никакви изключителни пилотажи. Упражнението, което колегите изпълняват, е част от бойната подготовка и тренинга на пилот, което се извършва в Долна Митрополия, и те са го правили много пъти.

Относно изказаните мнения за сложни маневри на пределно ниска височина като формулировка, по този повод искам да кажа, че трябва да изчакаме много търпеливо експертизата, разчитането на черната кутия и заключението на комисията, защото тогава ще имаме пълната картина. Дали има техническа причина, дали има пилотска причина или малко невнимание в тези упражнения, за да доведе до такива фатални последици.  

Черната кутия ще бъде разчитана в завода производител. Ние имаме отремонтиран скамолет в завода в Чехия, който е в гаранция и който е в експлоатация от юни месец.

Самолетът има 1600 часа след гаранционния период и 700 часа за двигателите, налетял е около 60-65 часа. Той е в пълна гаранция, така че това е много важно. Наши експерти заедно с експертите от завода разчитат кутията и ако има техническа причина, тогава заводът, който е извършил ремонта, дължи и неустойки, и по този начин ще бъде защитен и финансовия интерес на държавата, въпреки че това няма да върне живота на нашите пилоти.

Очаквам резултата от данните в черната кутия да е известен в следващите 7 до 10 дни.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Беше първият мол на НРБ, а сега става египетски музей
Дата: 20/09, 10:43

Бърз кредит с 0% лихва: Всичко, което трябва да знаете
Дата: 20/09, 10:41

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 20/09, 10:40

Как се прави оптимизация на онлайн магазини и сайтове
Дата: 20/09, 10:38

Ето кои се регистрираха за изборите за кметове на "Приморски" и "Одесос" във Варна
Дата: 20/09, 10:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия