Икономист: Работната сила у нас намалява и остарява. Времето на евтиния труд в България свършва


Дата: 24/09, 08:15

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

За българските работодатели е голям проблем нарастването на разхода за труд и заплати. Според статистиката страната ни е втора в ЕС по поскъпване на работната ръка. Пред нас е само Хърватия с увеличение на заплатите от 17,6%, ние сме с 15,4%, Румъния - 15%. Тези данни се отнасят до почасовото заплащане. А що се касае до заплати, бонуси и надбавки ситуацията е подобна. У нас те са се вдигнали с 15%, в Хърватия - 17%, Румъния също 15% ръст. В развитите страни нарастването е с 3-5%.

Това показва, че общия европейски пазар работи, както този на стоки и услуги, така и на труда. Бившите социалистически страни започнаха да догонват западните, но все още разликата е голяма. За последните 6 години у нас имаме удвояване на заплатите. В Литва 138% ръст имат на заплатите. В Унгария е същото като при нас, но там заплатите се мерят в местна валута и там не е чак толкова висок ръста, но пак е доста висок. Въпросът е, че имаме много ниска стартова база и ние пак оставаме с най-ниски разходи за труд.

Това коментира пред Нова тв икономистът Лъчезар Богданов. 

Тук е голямото предизвикателство пред българския бизнес. Той е изправен пред няколко неща. Освен че поскъпва труда, работната ръка намалява. В следващите 10-12 години работната сила на България ще намалее с над 400 000 души. 25% от заетите са над 55-годишни. За първи път в историята тези, които са над 55 години на работа са повече от тези, които работят и са до 35 години. И това продължава да се влошава. Става все по-малко работната сила в България, по-стара и по-скъпа. А и качеството нта образованието не е толкова добро. Така че как българският бизнес да расте и да се развива, ако има натиск - намаляват младите хора, обарзованите и евтините. В същото време трябва да имаш повече производителност, повече технологии, повече инвестиции, които да могат с по-малко труд да произвеждат стойност, коментира той.

Друг въпрос е какво може да се направи, за да се подобри качеството на работната сила. Тя може да се свива, но поне да е по-образована. Това няма да стане за година - две. Бизнесът не може да ги образова, посочи той.

Като граждани се питаме защо България продължава да е с най-ниските заплати - под 10 евро на час. За да можеш като бизнес да плащаш на хората си по-добре, трябва така да оптимизираш нещата, че твоите висшисти да не попълват бланки на ръка и да приемат папки на опашки, а да се занимиват с това, което трябва. Когато всичко се оптимизира, тогава ще можеш да използваш по-малко, но образовани хора, на които да плащаш и те да са мотивирани. Това е бъдещето. Времето на евтиния труд свършва. При нас все още продължава и затова хората ще продължат да се местят в страни, където им плащат по-добре, коментира той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лекар: Ваксинирайте се срещу грип. Въпросът не е дали, а колко тежко ще боледувате, ако се заразите
Дата: 24/09, 10:10

Пазете се варненци: Крадци нападат и ограбват по улиците, сред тях и младежи
Дата: 24/09, 10:07

Спор за половете изнерви панелист на Гала
Дата: 24/09, 10:06

Варненци масово карат децата си на училище с лимузини и джипове като принцове и принцеси
Дата: 24/09, 10:04

Българи и руснаци изхвърлят най-малко храна в света
Дата: 24/09, 09:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия