В неизвестност е собственикът на българската фирма, замесена с взривяващите се пейджъри


Дата: 20/09, 21:52

кадър: БНТ

Норвежецът Ринсън Хосе - собственик на българската фирма, за която се твърди, че е замесена в продажбата на взривяващите се пейджъри на Хизбула, е в неизвестност от деня на взривовете - вторник.

Освен в България, и в Норвегия служби и журналисти се опитват да го открият и да съберат всички детайли на неговия профил. До къде стига разследването в Осло - специално пред БНТ говори разследващият журналист Хакон Хойдал, който е разговарял с приятели, съседи и с работодателя на норвежкия гражданин.

Нормален, добронамерен и със силна емпатия - така в Норвегия описват Ринсън Хосе, който е вписан като собственик на българската фирма "Норта Глобъл" ЕООД. Хакон Хойдал тръгва по следите на норвежкия гражданин с индийски корени в момента, в който името му е замесено.

"Отидохме до дома му в покрайнините на Осло и почукахме на вратата, но беше заключено. Нямаше никой и съседите ни казаха, че не са виждали никой там от лятото", разказа Хакон Хойдал - разследващ журналист от в-к "Верденс Ганг".

Къщата му изглеждала необитаема, казва Хокан Хойдал, с неокосена трева.

"Живее в къща на около 15 минути извън Осло, нормално предградие, не много луксозно, но не и бедно. Там живеят нормални, обикновени хора", отбеляза журналистът.

Компанията, в която е работел Ринсън Хосе, също е позната в Норвегия и от среден мащаб. След разговор с работодателя му, Хокан Хойдал установява, че норвежецът е в неизвестност от вторник, когато е тръгнал в командировка.

"Разговаряхме и с работодателя му в Норвегия, той също беше изненадан да чуе, че този човек по някакъв начин е замесен в атаките. Той е докладвал всичко на норвежката полиция, за да започне разследване и да се установи истината", подчерта Хойдал.

А приятели на Ринсън го описват като добър човек.

"Разговарях с негов приятел, който разказа, че в миналото си е пускал дълга косата, защото е искал да я дари на онкоболни хора - такъв човек е бил", допълни Хойдал.

Не е известно защо един норвежец би избрал да регистрира фирма в България.

"Това е един от многото въпроси, на които търсим отговори - защо неговият подпис стои на този документ, наистина ли е негов този подпис, защо е избрал България?", пита Хойдал.

В норвежкия вестник е взето редакционно решение да не споменават името на норвежеца и на компанията, за която работи.

"Не знаем към момента как точно е замесен в това - дали е невинен, дали е подмамен да участва, или пък е измамник, дали активно е замесен - това не знаем още. И се опитваме да не публикуваме идентичността на хората, когато не разполагаме с доказана информация", подчерта Хойдал.

Освен в Норвегия по следите на Ринсън Хосе тръгват и индийски журналисти, тъй като той е с произход от Индия - част от етническата общност малаяли. Сайтът "Манорама" - най-четеният от тази етническа група в Индия твърди, че е бил активен в Норвегия сред местната индийска общност, организирал е фестивали, имал е консултантска фирма.

Семейството му и съседите им в Индия са изненадани от намесата на името му в атаката с пейджърите и също го описват като добър човек.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В събота се прощаваме с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево
Дата: 21/09, 00:35

21 септември – Световен ден на мира
Дата: 21/09, 00:16

Прехвърлят собствеността на “Герена” към Столична община
Дата: 20/09, 23:55

Тежък инцидент с мотоциклетист затвори участък от автомагистрала "Хемус"
Дата: 20/09, 23:37

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 20/09, 23:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия