Путин се зарече да не позволи на Украйна да се сдобие с ядрено оръжие


Дата: 18/10, 18:30

Пиксабей

Руският президент Владимир Путин се зарече да не позволи на Украйна да се сдобие с ядрено оръжие.

"Мога веднага да кажа, че Русия няма да допусне това в никакъв случай. Всяка стъпка в тази посока ще срещне съответната реакция", обяви Путин на среща в Москва с журналисти от страните от БРИКС преди срещата на върха на организацията в Казан следващата седмица, предаде БНР.

"Създаването на ядрено оръжие в съвременния свят не е толкова трудно. Не знам дали Украйна е способна на това, това не е толкова лесна задача за съвременна Украйна", добави той.

Наскоро украинският президент Володимир Зеленски разкри, че е казал на бившия американски президент Доналд Тръмп, че или Украйна трябва да има ядрено оръжие, за да се защити, или трябва да се присъедини към НАТО.

По силата на подписания през 1994 г. Будапещски меморандум, Украйна се съгласи да се откаже от ядреното оръжие, останало на нейна територия след разпадането на Съветския съюз. В замяна на това Русия, Съединените щати и Великобритания се ангажираха да пазят независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

На срещата с журналисти от страните от БРИКС Путин също така обвини Съединените щати, че създават напрежение и "заплашват Русия и Китай чрез трансфера на опасни оръжия".

Руският президент обсъди глобалното икономическо развитие и политиката на САЩ спрямо Китай, като отбеляза, че опитите на Вашингтон да сдържа Пекин са обречени на провал.

Според Путин тези опити ще навредят на икономиката на САЩ, причинявайки спад в нейната конкурентоспособност.

Путин говори и за икономическото сътрудничество между европейските страни и Китай, заявявайки, че "никой не е питал европейците дали искат да развалят отношенията с Китай", добавяйки, че Вашингтон е "подтикнал" съюзниците си в Азия - Япония, Австралия и Нова Зеландия, да създадат "допълнителни точки на напрежение".

Той завърши, като повтори, че Москва смята Китай за свой стратегически партньор и съюзник. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мика Зайкова със стряскаща прогноза
Дата: 18/10, 20:141 Коментар

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов във Варна на 21 и 22 октомври! Включете се в двудневен маратон на музиката в киното във Фестивалния!
Дата: 18/10, 20:10

Синоптичка обяви в ефира кое е "зеленото злато"
Дата: 18/10, 20:05

23-годишен се хвърли пред бързия влак Варна - София
Дата: 18/10, 20:01

На 19 октомври почитаме светец покровител на България, наричан земен ангел
Дата: 18/10, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия