ЕК препоръчва забрана на пушенето по плажове и в паркове. Ще забранят ли да пушим и по балконите?


Дата: 24/09, 09:25

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Европейската комисия вчера излезе със съобщение, че възнамерява да оформи нови препоръки за забрана на тютюнопушенето и на открити обществени пространства. В България, Гърция и Кипър броят на пушачите е много голям. 

Но кои точно пространства ще засегне новата препоръка?

Тази препоръка идва да замени тази от 2009 година, тъй като тя е доста остаряла и доста неща в живота ни са се променили. Затова е необходимо да се направи някаква промяна. На откритите обществени места се акцентира, доколкото те са свързани с присъствието на деца, на млади хора. Това е акцентът, тъй като в момента цялата индустрия е насочена към активиране на пушенето при младите и трябва някак да се противодейства. Затова около училища, детски градини, детски площадки, спортни зони, гари, спирки, дори се говори за плажове и паркове да се забрани. 

Това коментира пред Нова тв д-р Гергана Гешанова от коалицията "Без тютюнев дим".

Забраните на пейките в парка и по плажовете са не, за да не се замърсява въздуха, а това говори за една индиректна реклама, за нормализиране на акта на пушене. Т.е. едни деца, които виждат, че в парка всички пушат, ще помислят, че това е нещо едва ли не добро. Затова идеята е да се премахне видимото пушене. И по този начин да се повлияе на съзнанието на младите хора, обясни тя.

Странен Ви е въпросът къде да е разрешено на открито да се пуши. Това е въпросът, който си задават пушачите. Защото примерно отиваш в Америка и там на сто метра от едната сграда не може да се пуши, изминаваш 100 метра и там попадаш в периметъра на другата сграда и хората постепенно започват да отказват цигарите. Това е един казус, който не знам дали докрай е обмислен, но все пак трябва да се даде знак, че не е добре да се пуши, коментира тя.

За да не стане така, че тази препоръка да срещне повече съпротива, отколкото подкрепа, трябва да има разумни предложения. Защото да не стане така, че аз да вдишам дим от съседа, който си пуши на балкона. Нали няма да забранят и пушенето по балконите?, коментира Виктор Николаев. 

Няма да забранят пушенето по балконите, макар че при нас идват и такива сигнали - че комшиите пушат в банята, по терасите. Тук е въпрос на някакво вътрешно наше морално изграстване. Аз като пуша постоянно, а някой горе се оплаква, да отида на другия процзорец. Това е въпрос на някакво взаимоотношение между хората, отвърна тя. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Варна обяви конкурс за директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“
Дата: 24/09, 11:28

Някой инсталира пейка на ръба на 6 метра над морето във Варна
Дата: 24/09, 11:24

В 4:20 часа българско време земетресение паникьоса Истанбул
Дата: 24/09, 11:17

НАП напомня за изтичането на важен срок
Дата: 24/09, 11:01

Зрителите се възмутиха от „Островът” по БТВ: Този защо играе по долни гащи?
Дата: 24/09, 10:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия