Експерт: На този горещ телефон може да проверите съмнителни обяви за работа в чужбина


Дата: 26/07, 15:44

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

В международен план се увеличават случаите на хора, които са обект на трудова експлоатация. От една страна това може да означава, че все повече хора се индентифицират като жертви и по този начин те търсят помощ. 

Това коментира пред Нова нюз Ернеста Христова. 

Обичайно хората се доверяват на различни обяви за работа, които често може да са подвеждащи. Ако фирмата - посредник търси такса за тази услуга, това е знак, че става въпрос за някаква измама. Не бива да се предоверяваме на аткрактивни предложения, които изглеждат твърде хубави, за да са истина, с много високо заплащане за не особено квалифицирана работа. Ако ви обещават твърде много неща, необичайно добри условия, често ще има разминаване на реалността. Понякога може да става само за трудовото законодателство, коментира тя.

За миналата година индентифицираните жертви на трудов трафик у нас са 39 души по данни на прокуратурата, посочи тя.

Много често хората, които са станали жертви на трудова експлоатация, не са потърсили лицензиран трудов посредник, а са чули от приятели, от роднини за някаква временна работа. Когато стигнат на мястото много често условията драстично се разминават с обещанията. На хората се плаща драстично под минималната ставка, живеят в условия под абсолютния минимум. Често нямат елементарен достъп до санитарен възел, нямат медицинска застраховка. Другото нещо, което трябва да е особено критично, е ако някакъв човек има поиска документите за самоличност и ги задържи под някакъв предтекст, коментира тя. 

Хората трябва да знаят, че никой няма право да им взима документите за самоличност, подчерта Христова. 

Често хората нито знаят къде точно се намират, нито знаят езика на държавата, в която се намират. Ако работят в селското стопанство не знаят в кой регион на държавата се намират и разчитат на човека, който ги ръководи и е недобронамерен. Могат да сигнализират на единния телефон - 112. Могат да се обадят на горещия телефон, който поддържа над 200 езика - 080020100. На този телефон може да се обадят хората и преди да са заминали, тъй като екипът може да направи проверка на съмнителна обява за работа, обясни тя. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мицотакис обеща увеличение на пенсиите и минималната работна заплата
Дата: 08/09, 02:00

34 гола в 9 мача в турнира Лига на нациите
Дата: 08/09, 01:42

Чарлз Трети отбелязва втората годишнина от възкачването на престола
Дата: 08/09, 01:30

Сатурн ще е най-близо до Земята в неделя
Дата: 08/09, 01:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия