ЕС е обезпокоен за производство на руски бойни дронове в Китай


Дата: 27/09, 18:15

Пиксабей

Информацията, че Русия разработва за войната си в Украйна програма за бойни ударни дронове с подкрепата на Китай е "дълбоко обезпокоителна", заяви Набила Масрали, говорителка на дипломатическата служба на ЕС, цитирана от Ройтерс, предаде БТА. 

Британската информационна агенция публикува в сряда материал, в който се твърди, че Ижевският електромеханичен завод "Купол", който е дъщерно дружество на руската оръжейна компания "Алмаз-Антей", е разработил и тествал нов модел дрон в Китай с помощта на местни специалисти. Дронът носи името "Харпия-3". Ройтерс се позова на два източника от европейска разузнавателна служба и направи преглед на документи, свързани с програмата. 

"Забелязахме дълбоко обезпокоителните съобщения, че Русия разработва в Китай бойни дронове, които да използва за военната си агресия срещу Украйна", каза Масрали.

Тя посочи, че ако информацията се окаже вярна, това ще означава, че Китай предоставя на Русия подкрепа за придобиването на смъртоносни оръжия, което би било "в разрез с официалната позиция на Китай", че не го прави. "Поради това очакваме тези твърдения да бъдат щателно и незабавно проучени от китайските власти", подчерта Масрали.

Китайското Външно министерство заяви пред Ройтерс, че не знае за проекта, и допълни, че Пекин прилага строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати.

Предприятията "Купол", "Алмаз-Антей", както и руското Министерство на отбраната не са коментирали материала на Ройтерс от сряда. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 40 училища въвеждат инструменти за оценка на качеството на образованието
Дата: 27/09, 20:24

Старт на предизборната кампания: 19 партии и 9 коалиции влизат в битка
Дата: 27/09, 20:09

Пуснаха под парична гаранция шофьора, убил в катастрофа пешеходци в Бургас
Дата: 27/09, 20:01

Безплатни консултации с детски невролог в София на 5-ти октомври 2024 г.
Дата: 27/09, 20:00

Външният министър за предложението на Орбан: България няма нужда от посредници
Дата: 27/09, 19:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия