Старт на предизборната кампания: 19 партии и 9 коалиции влизат в битка


Дата: 27/09, 20:09

Булфото

От полунощ България официално е в предизборна кампания. Тя продължава до 25 октомври, а денят преди вота по закон е определен за ден за размисъл. България гласува на 27 октомври, като това ще са седмите поредни парламентарни избори от началото на политическата криза. В битката за 51-ото Народно събрание влизат 19 партии и 9 коалиции. Те ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи. Общо Централната избирателна комисия ще разкрие близо 12 хиляди секции у нас, като и този път в секциите с над 300 избиратели ще се гласува и с машина, предаде Nova.

А докато политиците агитират, Централната избирателна комисия продължава с организацията на вота у нас и в чужбина. В 60 държави българите зад граница ще имат възможността да гласуват на 27 октомври.

„Важно е да се знае, че до 1 октомври, граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, така че да бъдат разкрити секции на места, на които досега не е имало”, уточни изборният експерт Ваня Нушева.

До 12 октомври пък се приемат заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес. В началото на месеца Централната избирателна комисия трябва да определи членовете на секциите.

„Едно от съществените предизвикателства е и обучението на членове на СИК. И те наистина да действат като политически безпристрастни лица в изборния ден. Те трябва да съдействат затова да бъде спазено законодателството и да не си позволяват нещо, което сме виждали и друг път. Не просто технически грешки, но и манипулиране на изборни книжа”, поясни тя.

Освен правилната подготовка на комисиите, предизвикателство за пореден път е и честността на вота, твърдят от Обществения съвет към ЦИК.

„Излезе едно изследване на „Галъп”, че всеки 11-и българин е готов да продаде своя глас и то го заявява открито”, твърди Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Берое постигна труден успех с 1:0 над Славия
Дата: 27/09, 22:12

Безплатни консултации с детски невролог в София на 5-ти октомври 2024 г.
Дата: 27/09, 22:10

Тир гори на АМ "Тракия" посока Бургас
Дата: 27/09, 21:591 Коментар

Тежка катастрофа затвори пътя София - Варна край Севлиево
Дата: 27/09, 21:49

Важно за родителите: МОН публикува промените в матурата на близо 60 хиляди четвъртокласници
Дата: 27/09, 21:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия