Тайната на Еленския бут по стара българска рецепта слагат две съставки в мръвката


Дата: 10/11, 13:26

Кадър видео БГнес

За 11-а година Елена е домакин на празника на Еленския бут. А за да опитат един от най-прочутите български деликатеси във възрожденския град дойдоха стотици гости от страната и чужбина. 

Още призори в Елена тече трескава подготовка за празника.

"По стара традиция още в древни времена се пали огънят, прави се трап, на трапа се слагат върлини. След това се оформя бутът - вади се малка и голяма рибица, бонфиле и врат", каза капинът Антон Антонов пред България он ер.

Сол и много любов

"След като се заколи прасето, касапите дават мръвка и я правим на огъня с лук, черно пиперче", разри Марияна Чолакова.

А Силвия Йорданова добави, че накрая се слага сол, но и много любов.

От стотици години приготвянето на Еленския бут е съпроводено с редица обичаи.

Трябва да има благородна плесен

"Технологията на производството е, че трябва добре да се осоли, да съхне и да зрее бавно поне една година. Месото трябва да е потъмняло, трябва да има благородна плесен. Тя го предпазва от вредители и придава специфична нотка. Нарязването е вече друга технология, трябва да е тънко като вестник", подчерта

За празника в Елена дойдоха и гости от цялата страна. Много от тях не бяха опитвали еленски бут, но знаеха, че там става най-вкусен.

"Семейна традиция от години. При нас няма как да стане, защото климатичните условия не позволяват. Просто балканът си е балкан", каза Павлина Теофилова.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 13/11, 05:20

Симеон Сакскобургготски: "Ще оцелеем, имаме си и мястото в Европейския съюз"
Дата: 13/11, 05:00

Как детското влакче става символ на коледните мечти?
Дата: 13/11, 04:50

До 12 градуса в сряда
Дата: 13/11, 04:00

Home Finishing Варна организира презентация на италиански марки мека мебел Samoa, Devina Nais и Bonaldo
Дата: 13/11, 03:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия