Министерството на културата предлага Георги Момчев да получи за орден „Стара планина“


Дата: 31/07, 18:53

Снимка Министерство на културата

Министерският съвет на Република България взе решение на днешното си заседание да предложи на Президента на страната да удостои Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен. Това високо държавно отличие се връчва за значителни заслуги в областта на културата и изкуството, които Момчев е демонстрирал през своята дългогодишна кариера, пише dunavmost.com.

Георги Йорданов Момчев е български държавник и общественик, който неизменно е свързан с развитието и възхода на българската култура. Той е заемал редица важни постове, сред които заместник председател на Министерския съвет (1979-1987 г.), министър на културата (1982-1989 г.) и председател на Съвета за духовно развитие. Момчев е един от основателите на Национален дарителски фонд „13 века България“ и има изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни ценности.

Под негово ръководство са реализирани многобройни инициативи за промотиране на българската култура зад граница, както и последователна политика за стимулиране на националната култура във всички нейни аспекти и области. Благодарение на неговите усилия, България се утвърди на световната сцена като страна с богато културно наследство и творчески потенциал.

Съществен момент в кариерата на Георги Йорданов Момчев е построяването на Националния дворец на културата (НДК) в София, който се превръща в символ на столицата. Той е също така основен организатор на редица мащабни чествания по случай 1300-годишнината на българската държава, които получиха значителен международен и национален отзвук.

Орденът „Стара планина“ ще бъде връчен на Момчев за неговата цялостна дейност в полза на духовното въздигане на нацията, както и във връзка с 90-годишнината му. Това признание е заслужен жест към един от най-забележителните български културни дейци, чиито усилия са допринесли значително за утвърждаването на българската култура на международната сцена.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 09/09, 03:10

На 9 септември рожден ден има Асен Василев
Дата: 09/09, 03:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 09/09, 02:50

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 09/09, 02:10

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия