Как да инвестирате в акции и борсово търгувани фондове (ETFs)


Дата: 09/08, 20:15

Днес все повече хора проявяват интерес към различни видове инвестиции и се стремят да натрупат капитал в дългосрочен план. Един от най-популярните начини за постигане на това е инвестирането в акции - ценни книжа с променлива доходност, които дават възможност за притежаване на дялове от определени компании. 

Компаниите продават акциите си, за да могат да съберат средства и да финансират дейността си. Инвеститорите от друга страна, също имат изгода, защото могат да постигнат по-добра доходност спрямо банковите депозити, да запазят стойността на парите във времето и дори да се защитят от инфлация. 

Основен инструмент за всеки трейдър са графиките. Добре е да се научите да ги разчитате, за да проследявате точно движението на цените на акциите. Те биват различни видове и са за определени периоди от време. Ето един базов тип, на който може да видите цените на отваряне и затваряне (Open и Prev. Close) и най-високата и най-ниската стойности (High и Low) за периода в горния ляв ъгъл: 

     (Изображение: stockcharts.com)


Ако се интересувате от покупка на акции, трябва да намерите надежден инвестиционен посредник - лицензиран брокер, който да изпълни нарежданията ви на фондовите борси (местата, на които се осъществява търговията с акции). Повечето брокери предоставят на клиентите удобни онлайн платформи, където сделките се случват бързо и лесно само с няколко клика. 

Други подобни инвестиционни продукти са борсово търгуваните фондове, познати като ETFs. Те са пасивно управлявани фондове, които се търгуват на фондовите борси точно като традиционните акции. Борсово търгуваните фондове имат за цел да проследяват движението на конкретен индекс и предлагат голяма гъвкавост - могат да се купуват и продават по всяко време като всички други акции. Движенията на цените им също се проследяват чрез различни видове графики:

Важни техни предимства са ниските разходи, лесната диверсификация, ликвидността, прозрачността. Чрез борсово търгуваните фондове потребителите могат да инвестират в благородни метали без високи разходи за покупката им и съхраняване на физически кюлчета. 

Избор на онлайн брокер 

В днешно време вече има голям брой инвестиционни посредници (онлайн брокери), които предоставят всичко необходимо на клиентите, желаещи да инвестират в ценни книжа. Когато избирате брокер, е важно да обърнете внимание на няколко основни аспекта. 

На първо място, трябва да се уверите, че посредникът има лиценз, който му позволява да извършва дейността си законно и е наблюдаван от контролен орган в съответната държава. Важно е също така брокерът да разполага с клиентска поддръжка на български език. Особено ако сте начинаещи в инвестициите в акции, може да имате въпроси при първите си сделки. 

Такъв лицензиран онлайн брокер, който ще ви осигури качествено клиентско обслужване на български език е Freedom24. Това е дъщерно дружество на популярната международна инвестиционна група Freedom Holding Corp. Разполага с лиценз от Кипър и се регулира от Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC). Той ще ви осигури достъп до най-големите фондови борси в Европа, Америка, Азия. Ето как да си създадете акаунт и да започнете да инвестирате в акции и борсово търгувани фондове. 

 

Откриване на нова сметка във Freedom24

Създаването на акаунт в сайта на онлайн брокера Freedom24 е изключително лесно. За тази цел, трябва да отворите официалния сайт и да кликнете на зеления бутон “Откриване на нова сметка”, който ще видите в горния десен ъгъл. След това, в лявата част на екрана ще се покаже кратката регистрационна форма. 

Там трябва да въведете само валиден имейл адрес и парола за вход. После остава да отбележите отметката отдолу. С това декларирате, че давате съгласието си за обработка на личните ви данни в съответствие с Политиката за поверителност. Накрая, е нужно да натиснете бутона “Регистриране” и да въведете телефонния си номер в указаното поле. Ще получите SMS код от 6 цифри, който трябва да попълните в квадратчетата. 

В следващата стъпка ще ви попитат дали искате да се регистрирате като физическо или юридическо лице. Трябва да изберете опцията, която отговаря на вашето положение. За да завършите своята Freedom24 регистрация, ще бъдете прехвърлени към приложението. Можете да го изтеглите от Google Play и App Store или да сканирате QR кода на екрана. След като инсталирате приложението, въведете имейла и паролата, с които се регистрирахте. Ще ви приканят да изберете и нов код, който ще използвате при отваряне на приложението. 

Лични данни и потвърждаване на самоличността 

Преди да започнете с инвестициите в акции и ETFs, трябва да попълните някои лични данни - държава на пребиваване, ЕГН и др. Необходимо е също да потвърдите, че не плащате данъци в САЩ и не сте политически обвързани. След това трябва да подпишете споразумението за регистрация и да потвърдите самоличността си. Потвърждаването става с качване на документ за самоличност, селфи и документ за доказване на адрес. Документът за адрес може да бъде банково извлечение, битова сметка, данъчна декларация, но не трябва да е по-стар от 6 месеца. 

Депозиране на средства и започване на търговията с акции 

Когато приключите с регистрацията и попълването на данните, може да заредите сметката си и да започнете същинската търговия с акции. Отворете профила си и кликнете на бутона “Депозирай” горе вдясно. Ще се покажат полето за въвеждане на сумата и поддържаните методи за плащане. Ако изберете да платите с банкова карта, трансакцията ще се извърши моментално, но ще трябва да заплатите 2% такса. Може да депозирате и с банков превод, но в този случай постъпването на парите по сметката ви ще се забави повече. 

Щом вече имате средства, може да разгледате списъка с акции или да използвате търсачката. След като откриете акция, която искате да закупите, кликнете на нея и посочете колко броя желаете. Ще се визуализира крайната цена и само трябва да завършите покупката със зеления бутон. Толкова е лесно! Затова побързайте да направите първата си стъпка към инвестициите в акции и добрата доходност. 

 

*публикация

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Британският министър на външните работи призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“
Дата: 20/09, 01:02

Облаци и до 24 градуса в петък
Дата: 20/09, 00:40

Монако победи Барселона
Дата: 20/09, 00:24

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 20/09, 00:10

20 септември 1916 г.: Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда
Дата: 20/09, 00:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия