Кризата в Близкия изток се задълбочава: „Хизбула“ изстреля ракети срещу Израел


Дата: 23/09, 23:54

Кадър БТВ

„Хизбула“ изстреля в понеделник (23 септември) вечерта ракети срещу Израел, съобщава „Ерусалим пост“. Повече правителствени лидери извън Израел и Ливан реагират на случващото се в региона с нарастваща тревога, се казва в публикация на „Дейли мейл“, цитирани от БТВ.

Сирени прозвучаха в град Хайфа за първи път от началото на войната, а на ливанските граждани е наредено да се укрият. Напрежението през последните дни ескалира, след като Израел и шиитската групировка „Хизбула“ си размениха удари.

Висши ръководители на израелската армия заявиха, че засилват действията си на северния фронт. Близо 300 души бяха убити, а 1000 – ранени, при последните въздушни удари.

В Ливан са поразени повече от 1100 цели на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ през предходните 24 часа

На този фон не може да се постигне примирието между Израел и военизираната групировка „Хамас“, която контролира Газа, смятат западните анализатори през АФП. Те допълват, че атаките на Израел срещу Ливан бележат „нова фаза“ в разгръщането на конфликта.

Външното министерство на Египет призова по-рано днес „международната общност и Съвета за сигурност на ООН да се намесят незабавно“, за да спрат „опасната ескалация на напрежение между Израел и Ливан“.

Ирак иска „спешна среща“ на арабските лидери в рамките на Общото събрание на ООН.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза за агенция Ройтерс, че въздушните удари на Израел в Ливан в понеделник (213 септември) са унищожили десетки хиляди ракети на „Хизбула“.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш е загрижен за благосъстоянието на цивилните граждани в Ливан и призовава както Израел, така и военната групировка „Хизбула“ да деескалират напрежението, заяви неговият говорител Стефан Дюжарик на брифинг за пресата.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Край на сковаността в ставите
Дата: 24/09, 02:00

Учени декодираха най-древната човешка ДНК в Южна Африка
Дата: 24/09, 01:59

Ново проучване откри микропластмаса в човешка мозъчна тъкан
Дата: 24/09, 01:53

Виктория Томова на крачка от Топ 50
Дата: 24/09, 01:43

Пет българки започнат от основната схема във Варна
Дата: 24/09, 01:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия