Много убити при израелски удар по училище в Газа


Дата: 21/09, 18:07

Кадър Нова Тв

Ужасът в Газа няма край.

Най-малко 22-ма души са били убити при израелски удар по училище, приютило разселени хора, в южната част на ивицата Газа днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в палестинската територия.

Израелските въоръжени сили обаче заявиха, че атаката е била насочена срещу команден център на палестинската въоръжена групировка, съобщи БТА.

Според здравното министерство в Газа повечето от загиналите са жени и деца. Медийната служба на контролираното от "Хамас" правителство заяви, че сред убитите са 13 деца, включително тримесечно бебе, и шест жени.

От своя страна Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че са ударили команден център на "Хамас", разположен в комплекс, който преди това е служил за училище, като отново повториха обвиненията срещу палестинската групировка, че използва граждански обекти за военни цели - обвинения, които "Хамас" отрича.

Здравното министерство в Газа каза още, че в град Рафах, в южната част на крайбрежната територия, четирима медицински работници са били убити при израелски удар, който е поразил складове на ведомството. Екипи за спешна медицинска помощ не са могли да достигнат до загиналите или да окажат първа помощ на ранените.

В изявление от по-рано днес ЦАХАЛ казаха, че израелските войници, които действат в Рафах от май, са убили десетки бойци през последните седмици и са разрушили военна инфраструктура и множество тунели.

Искането на Израел да запази контрола върху граничната ивица между Газа и Египет, т. нар. Филаделфийски коридор, е основна пречка пред международните усилия за сключване на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", отбелязва Ройтерс.

"Хамас" твърди, че е съсредоточен върху постигането на споразумение за прекратяване на войната и извеждане на израелските сили от Газа, докато Израел смята, че войната може да приключи само след като палестинското движение бъде напълно унищожено. Друг спорен въпрос в преговорния процес е спецификата на размяната на израелски заложници с палестински затворници, държани от Израел, посочва Ройтерс.  

Настоящата война в продължаващия десетилетия наред израелско-палестински конфликт започна на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" извършиха нападения срещу градове и кибуци в Южен Израел, като според израелските данни при атаките са били убити 1200 души, а около 250 са били отвлечени и взети за заложници.

Министерството на здравеопазването в Газа обяви днес, цитирано от Франс прес, че броят на загиналите от началото на израелската офанзива в палестинската територия възлиза е достигнал 41 391.

Най-малко 119 души са били убити само през последните 72 часа, се казва в изявлението. 95 760 човека са били ранени в Газа от началото на продължаващата вече близо една година война.

Тези данни не са проверени по независим път.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



София е на 101-во място в европейска класация
Дата: 21/09, 20:56

Вътрешният министър: Получихме първи сигнали за купуване на гласове
Дата: 21/09, 20:42

Бивш финансов министър: 1,6 милиарда бюджетен дефицит не звучи катастрофално
Дата: 21/09, 20:26

Гатьо загадъчно: Не всичко е игри на волята!
Дата: 21/09, 20:24

Шефът на СДС предупреди ПП-ДБ: Може да се появи някой нов, който да помете статуквото
Дата: 21/09, 20:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия