Нови марки сирене и кисело мляко заляха магазините и България трябва да знае кой ги прави


Дата: 20/08, 11:46

Пиксабей

Почти ежедневно в търговската мрежа нови и нови марки кисели млека и сирене. Много от тях са от напълно непознати производители и населени места, посочват от Асоциация „Активни потребители“.

Затова от адоциацията отправят питане към земеделското министерство знае ли се колко фактически у нас са техните производители, колко произвеждат мляко и сирене от българско прясно мляко, както се рекламират по опаковките си, колко са проверените производствени обекти, колко са затворените и наказаните, заради откровени измами на българските потребители, колко са проверените и наказаните, заради разкритията на „Активни потребители“?

След няколкократните изследвания, поръчани от асоциацията, на водното съдържание на сирената на нашия пазар, чиито отчайващи резултати добиха голяма популярност сред обществото и потребителите, дойде една добра новина.

Министерството на земеделието и храните разпространи проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните. Предвижда се киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със защитените наименования за произход /ЗНП/ „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“.

Причина за това е, че производство на продуктите със ЗНП се извършва при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. Включването на млечни продукти със ЗНП в менюто на децата в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения ще осигури предлагане в тези обекти на сертифицирани храни с гарантирано високо качество, съгласно спецификациите им, които предвиждат тези продукти да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България.

Тези изисквания не са включени в БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010 и понастоящем в тях се влага и чужда суровина. При ЗНП всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители.


До 9 септември всички организации, производители и потребители могат да подават до МЗХ своите мнения и препоръки по бъдещата наредба.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко“ са 20, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ са 19, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП, а други са в процедура, подчертават от асоцияцията.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масови съкращения и фалити в България заради "Тему", "Шейн", "АлиЕкспрес"
Дата: 12/09, 10:31

Проверяват сайтове за лекарства в България
Дата: 12/09, 10:24

Изтребител Су-30СМ е свален над Черно море
Дата: 12/09, 10:21

Маги Джанаварова разкри нещо важно за мъжа до себе си
Дата: 12/09, 10:19

"1300 години България" изгоря
Дата: 12/09, 10:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия