Две групи в Европарламента номинираха Мъск за наградата "Сахаров"


Дата: 25/09, 09:01

Кадър: Ютюб

Крайната десница в Европейския парламент предлага предприемача и милиардер Илон Мъск за лауреат на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. Това става ясно от списъка, която ще бъде обсъден от евродепутатите на 26 септември.

Мъск е предложен от групите "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации", предаде БНР. 

Като мотив за кандидатурата крайната десница посочва факта, че Мъск е купил платформата Туитър през 2022 г., за да запази свободата на изразяване, а през 2024 г е увеличил усилията си срещу цифровата цензура, като възстановил забранени акаунти и се противопоставил на „културата на отрицанието“.

До този момент има 7 номинации. Европейските консерватори и реформисти издигат Едмундо Гонсалес – опозиционният кандидат-президент на Венецуела, чието поражение на изборите ЕС не признава и който избяга в Испания, след като режимът на Николас Мадуро нареди неговия арест. Освен Гонсалес, Европейската народна партия посочва и Мария Корина Мачадо – кандидат-президент, която не бе допусната да се кандидатира на изборите във Венецуела.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс посочва д-р Губад Ибадоглу – академик и борец срещу корупцията от Азербайджан, който е под домашен арест и е заплашен от 17 г. затвор.

Радикалната левица номинира журналисти от Палестина и изтъква, че поне 116 от тях са убити в Ивицата Газа след началото на  конфликта от 7 октомври м.г.

Женски организации от Израел и Палестина и лидерките им, борещи се за разрешаване на конфликта, са номинирани от две политически групи – Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералите от "Обнови Европа".

Кандидатурите ще бъдат представени на 26 септември на съвместно заседание на комисиите по външни работи и  развитие и подкомисията по правата на човека.

На 17 октомври първите две комисии ще гласуват кратък списък от трима финалисти. Седмица по-късно победителят ще бъде обявен от Конференцията на председателите на парламентарните групи.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Край на сковаността в ставите
Дата: 25/09, 11:40

Американското разузнаване информира Тръмп за смъртни заплахи от Иран
Дата: 25/09, 11:36

Уведомяват се всички плащащи с телефон на касата на Билла, Лидл и Кауфланд
Дата: 25/09, 11:34

5G ULTRA мрежата на А1 България е в Топ 10 на най-бързите мрежи от пето поколение в света според Ookla®
Дата: 25/09, 11:32

Прокуратура, МВР и ДАНС с общо звено за изборите
Дата: 25/09, 11:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия