Карат родителите да купуват скъпи помагала, които не се използват


Дата: 30/09, 10:14

Булфото

Ръст в цените на учебните тетрадки - за това предупреждават родители и търговци.

Родители пресмятат, че в началото на новата учебна година ще им се наложи да отделят поне по 100 лв за учебни тетрадки, помагала и атласи.

„Заедно с материалите, които трябва да набавят като канцеларски, сумата може би варира между 300-400 лева“, коментира Андреана Костадинова, управител на книжарница.

„Много по-скъпо е за гимназистите, отколкото за децата в начален етап, зависи от някои по-специални предмети, които учат зависи от изискванията на училището“, посочва Пламена Николова, член на Управителния съвет на „Асоциация родители“.

Екип на bTV отиде на пазар за учебни тетрадки и помагала заедно с Цветелина Начева, която е ученичка в шести клас.

„Общо на брой са осем. Имаме едно помагало по математика,  останалите са работни листове и контурни карти - от тях ни дават домашни“, посочва тя.

Купуваме всичко, с изключение на учебната тетрадка по френски език, която поръчваме отделно, а равносметката е – 82,50 лева.

„Помагалата, които продължават по старите учебни програми, остават на същите цени.  Започват от порядъка на 8,90 до към 10 лева, които са по по-старите учебни програми. Всичко, което е по новата учебна програма, започва от 17-18 лева нагоре“, коментира Андреана Костадинова, управител на книжарница.

„Не би трябвало да има и натиск за закупуването им, защото предоставените учебни помагала от държавата - такъв е смисълът им, да бъдат безплатни. Те да покриват нуждите за покриването на целите и всичко извън тях е препоръчително“, посочва Пламена Николова, член на Управителния съвет на „Асоциация родители“.

Учебните тетрадки се използват главно за писане на домашни и самостоятелна подготовка.

„По-важно е доколко има необходимост от тези помагала, доколко учителите съумяват с това, което им е дадено с качеството на учебниците, които са им дадени безплатно. Или с други материали, които самите те използват и изработват да постигнат образователните цели. Защото много родители в края на годината казват, че тези помагала в края на годината не са използвани“, посочва Пламена Николова.

Проверката ни показа още, че най-скъпи са задължителните материали за големите ученици. А родителите нямат отговор на въпроса - защо от тях се иска да купуват скъпи помагала, които не се използват.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бояна Шарлопова: Трудно беше да взема това решение
Дата: 30/09, 12:29

Преизчисляват пенсията ви за 2025 година по заявление в срок от вас
Дата: 30/09, 12:21

Хасковски полицаи предотвратиха "ало" измама за 16 000 лева
Дата: 30/09, 12:17

Община Каварна бие тревога: Водата в града е негодна за пиене, купувайте бутилирана
Дата: 30/09, 12:13

Млада шофьорка загина при тежка катастрофа в Плевенско
Дата: 30/09, 12:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия