Председателят на общинския съвет отвърна на кмета на Варна за „черния списък“ със съветници


Дата: 20/09, 16:12

Кадър: Община Варна

След изявление на кмета на Варна Благомир Коцев, в което градоначалникът публично обвини група общински съветници в "процедурни врътки" по създаването на бригада за бързи ремонти, днес председателят на Общински съвет-Варна отговори на кметските нападки с писмо до медиите. Ето каква е позицията на Христо Димитров, оглавяващ местният парламент във Варна: 

"Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми граждани,

Преди броени дни станахме свидетели на поредния изкуствено създаден скандал от кметския екип, като този път бяха прекрачени границите на основни човешки принципи. Кметът на град Варна Благомир Коцев публикува публично „черен списък“ с имена на общински съветници, несъгласни с негово предложение. Заклеймителният акт е аналогичен на случая, в който имена на варненски учители фигурираха в един друг списък. Тогава кметът осъди остро опитите за публичен линч над хора, изразили свободно своята позиция. Месец по-късно двойните стандарти на кмета са налице. Този път поводът за изготвяне на списък и поставяне на забранителни знаци пред имена на съветници беше заради отложено  предложение за създаване на екипи за леки ремонти за територията на целия град.

Държа да се отбележи ясно и категорично, че целият Общински съвет настоява да има екипи за бързи ремонти. Многократно с колегите общински съветници, независимо от партийната им принадлежност, сме изразявали нуждата от обособяването на подобни екипи за всеки район на Варна. В зала „Пленарна“ сме разисквали тази тема в продължение на часове с желанието екипите да бъдат организирани по най-добрия начин и хората реално да усетят, че се решават проблемите им и има промяна в градската среда.

Настоявам да се знаят и фактите по казуса. Предложението на кмета беше внесено в Общинския съвет на 26 април 2024 г. и съответно разпределено за разглеждане към ресорните комисии. Една от тях е ВрК „Структури и общинска администрация“, на чието заседание през юни въпросът беше много обстойно разгледан. Предложението на кмета е леките ремонти да бъдат възложени на ОП „Управление на проекти и озеленяване“. Позицията на мнозинството колеги, която и аз подкрепям, е, че управлението на мобилните екипи трябва да бъде делегирано на районните кметства, защото именно районните кметове са най-близо до хората и са наясно с най-неотложните ремонти. По този начин ще има равнопоставеност между всички райони и субективната преценка кой ремонт е по-спешен се минимизира. Намалява се и възможността периферните градски части да бъдат пренебрегнати за сметка на централните. Тогава администрацията на кмета се ангажира да вземе под внимание направените от общинските съветници препоръки и да преработи предложението.

Но какво в действителност се случва – на заседанието на ВрК „Структури и общинска администрация“ преди няколко дни за разглеждане е внесено абсолютно същото предложение, от същата дата – 26 април 2024 г., като към документа са прикрепени две разяснения от страна на кмета. Казано простичко – кметът иска общинските съветници да одобрят нещо, което те вече остро са разкритикували. Нещо повече – иска тяхното съгласие, без да се съобрази с техните забележки. И за капак – публикува имената им на „стена на срама“.

Искам да напомня, че общинските съветници, без значение от партийна принадлежност, не са „гумен печат” на кмета. Тяхното право на глас е легитимирано от техните избиратели, а гражданите на Варна са единствените хора, пред които отговарят. Натискът към тях е неприемлив, несъвместим с принципите на демокрацията и няма да бъде допускан от Общински съвет – Варна.

Предстоят избори и използвам повода категорично да заявя, че в качеството ми на председател на Общински съвет - Варна няма да приема която и да е партия да използва институцията за водене на предизборна кампания. Градът ни не заслужава това, което се случва. Варна има нужда от общи идеи и дела!"


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Уведомяват се всички клиенти на Алианц банк: Плащанията с банкови карти няма да бъдат засегнати
Дата: 20/09, 18:27

Израел атакува Бейрут
Дата: 20/09, 18:24

Историческа сграда във Варна светва в зелено
Дата: 20/09, 18:15

Двама с обвинения за откритото скъпо вещество в Пловдивско, можело да се използва за мръсни бомби
Дата: 20/09, 18:10

Затварят басейна "Алекси Алексиев" във Варна
Дата: 20/09, 17:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия