Иран определи експлозиите на пейджъри в Ливан като терористично нападение


Дата: 18/09, 01:30

кадър: Нова тв

Иранският външен министър Абас Арагчи осъди експлозиите на стотици пейджъри в Ливан, определяйки случилото се като "терористичен акт", за който според него е виновен Израел, предаде ДПА.

В разговор с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб иранският първи дипломат поднесе съболезнованията си и изрази подкрепа за Бейрут.

Иранският посланик в Ливан също е бил ранен при експлозия на пейджър, но състоянието му не е критично, според ирански медии.

Ливанската "Хизбула" също обвини Израел за случилото се и обеща ответни действия, припомня ДПА.

Ирак обяви, че изпраща медицински екипи и лекари в помощ на Ливан, който беше засегнат от едновременни експлозии на пейджъри, носени от стотици членове на ислямисткото движение "Хизбула". Правителството в Багдад осъди това, което определи като "ционистка кибератака", според говорителя Басем ал Авади, предаде Франс прес.

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани нареди "изпращането на иракски медицински екипи и лекари от спешната помощ в Ливан, които да окажат спешна помощ възможно най-бързо, за да облекчат болката на невинно ранените цивилни". "Непрекъснатите агресии, извършвани от" Израел, както и "заплахата за започване на мащабна война срещу Ливан", изискват спешна международна намеса, за да се избегне разширяване на войната, се добавя в комюникето.

Ливанският министър на образованието Абас ах Халаби призова всички обществени и частни училища в страната, включително университетите, да затворят врати утре в знак на протест срещу експлозията на пейджъри. Той определи случилото се като "престъпно деяние, извършено от израелския враг срещу ливански граждани".

Пейджърите са малки устройства, предшественик на мобилните телефони, които позволяват изпращането на собственика на пейджъра да види номера, от който са му звъняли, или кратко съобщение. Те се използваха широко от 80-те години, особено от спасителните служби. Някои модели позволяват и изпращането на отговор.

"Хизбула" използва пейджъри, защото за разлика от мобилните телефони и смартфоните, те не може да се използват за определяне на местоположение. Задействането на всички пейджъри в даден район едновременно обаче е относително лесно, отбелязва ДПА и БТА.

Агенция Ройтерс предаде, че според Басем Ганем, съветник на ливанския министър на здравеопазването, броят на загиналите е достигнал 11, а ранените са 4000. Здравното министерство обаче подчерта, че загиналите са 9, а ранените - 2750.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие
Дата: 19/09, 11:36

Важно за всички правещи преводи и IBAN номерата с приемането на еврото
Дата: 19/09, 11:33

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 11:30

Мъж е с опасност за живота след удар от влак в Русенско
Дата: 19/09, 11:201 Коментар

Кметът на Варна: Ето с тези гласове бригадите за бързи ремонтни бях отхвърлени
Дата: 19/09, 11:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия