Бивш финансов министър: 1,6 милиарда бюджетен дефицит не звучи катастрофално


Дата: 21/09, 20:26

Стопкадър "България Он Еър"

Бивш министър изрази лично мнение за това, което се случва с държавния бюджет.

За първите осем месеца на годината бюджетът се движи в рамките на гласуваното в закона - дефицит от над 6 млрд. лева., така че 1,6 млрд. лева бюджетен дефицит към края на август не звучи катастрофално. Това заяви бившият министър на финансите и икономически експерт Владислав Горанов в предаването Money.bg.

"Като цяло съм привърженик на консервативната фискална политика и всички ангажименти, които в последните години, след 2020 година и в контекста на политическата криза се поемаха, с увеличение на пенсии и на доходи, доведоха до това, че МВФ за първи път от доста години се принуди да твърди, че бюджетът за 2024 година е проинфлационен и не следва целите на икономическия цикъл. Затова и перспективите за следващите години са за нов голям дефицит, нов голям дълг", коментира Горанов.

Той подчерта, че постоянно се поемат ангажименти от държавата за увеличение на доходите в МВР, в отбраната от началото на новата година. Горанов допълни, че това са ангажименти,  които се наслагват и натрупват година след година и които рано или късно ще доведат до това сметката трудно да може да бъде вместена в трите процента максимално възможен дефицит.

“С любопитство очаквам първите изчисления на финансите за следващата година, но ще бъдат истински факири, ако успеят да вместят всички ангажименти в рамките на трите процента", категоричен беше Горанов пред Bulgaria On AIR.

Той определи като грешна "траекторията на бюджетното планиране и изпълнение".

"Философията, че може през по-големи разходи да има по-бързо забогатяване на българското общество е грешна. И освен да противопоставя поколенията - младите, работещите, активните сега, на които някой ден може да се наложи да им се вдигат данъците, спрямо нашите майки и бащи, които са вече бенефициенти на пенсионната система - това е грешно. Тоест можем да си позволим да плащаме по-високи пенсии тогава, когато икономиката създаде този доход. Изплащането на пенсиите на кредит от по няколко милиарда на година според мен е грешна тактика и отмества възможността за инвестиции в разходи за растеж", категоричен беше бившият финансов министър.  

"Прави впечатление, че прессъобщенията на Министерство на финансите всеки месец са все по-кратки и по-кратки, обратно на нуждата от информация, но това не е най-драматичното. Рано или късно статистиката за държавните финанси ще излезе на бял свят", каза още Горанов, пише dnes.bg.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Много тежка катастрофа в София: Гледката не е за хора със слаби сърца
Дата: 21/09, 23:10

Програма за честването във Варна на 116 години от Независимостта на България
Дата: 21/09, 23:05

Даниел Митов ще води листата на ГЕРБ във Варна
Дата: 21/09, 23:03

Зрителите на БТВ във възторг от женените в "Бягство към победата"
Дата: 21/09, 23:00

Овладяха голям пожар край Русе
Дата: 21/09, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия