147 години от Шипченска епопея


Дата: 24/08, 07:50

снимка: Булфото

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

147-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще участва в националното честване. Тържественото събитие ще се проведе пред Паметника на Свободата на връх Шипка. В рамките на церемонията ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Почетният караул на паметника ще бъде от представително военно подразделение на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, предава БГНЕС. 

Като част от календара на Националните чествания по случай 147 години от Шипченската епопея, на 23 и 24 август ще се състои показ на учебно оръжие, боеприпаси и демонстрация на умения под надслов: „Докоснете се до Българската армия“. Организатори са Военно окръжие – Габрово и Клуб „Приятели на Българската армия“ към Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Събитията ще се проведат днес от 9 до 11.30 ч. на паркинга на подхода към Паметника на Свободата. Те включват практическо боравене с АК-47 (сглобяване и разглобяване, пълнене и изпразване на пълнител за АК-47) и демонстрация на умения по гражданска защита и строева подготовка от учениците от Клуб „Приятели на Българската армия“ към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, преминали експериментално военно обучение.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 32 градуса в петък
Дата: 13/09, 04:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 03:10

На 13 септември рожден ден има Цветана Пиронкова
Дата: 13/09, 03:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 02:40

Тошко Йорданов: Коалиция в 51-ия парламент, защото иначе ще има тежки последствия за ГЕРБ и ПП-ДБ
Дата: 13/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия