Калифорния забранява всички пластмасови торбички в магазините от 2026 г.


Дата: 23/09, 07:24

Пиксабей

„Пластмасова или хартиена торбичка“ вече няма да бъде въпрос на избор на касите в магазините за хранителни стоки в Калифорния, след като в неделя губернаторът на щата Гавин Нюсъм подписа закон, който забранява всички пластмасови торбички, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Калифорния и по-рано беше забранила тънките пластмасови торбички в супермаркетите и другите магазини, но клиентите можеха да закупят торбички, произведени от по-дебела пластмаса, която предполагаемо ги прави годни за рециклиране или повторна употреба.

Новата мярка, приета от законодателния орган на щата през миналия месец, забранява всички пластмасови торбички за пазаруване след 2026 г. Клиентите, които не носят собствена торбичка, просто ще бъдат питани дали искат хартиена.

Щатският сенатор от Демократическата партия Катрин Блейкспиър, един от законодателите, подкрепили решението, заяви, че хората не използват повторно и не рециклират никакви пластмасови торбички. Тя посочи, че проучване в щата е показало, че количеството пластмасови торбички, изхвърляни от един човек, е нараснало от 3,6 кг годишно през 2004 г. до 5 кг през 2021 г. Тя каза, че забраната в предишния ѝ вид не е намалила общата употреба на пластмаса.

Неправителствените природозащитни организации приветстваха приемането на закона и поздравиха Нюсъм за „защитата на калифорнийското крайбрежие, морски живот и общности от еднократните пазарски торбички“.

Дванайсет щата, включително Калифорния, вече имат някаква форма на забрана на пластмасовите торбички, показват данни на природозащитната група „Инвайърмънт Америка рисърч енд полиси сентър“ (Environment America Research & Policy Center). Стотици градове в 28 щата също имат свои забрани.

Калифорнийските законодатели гласуваха щатската забрана за пластмасовите торбички през 2014 г. Законът беше потвърден на референдум през 2016 г.

Калифорнийската група за изследване на обществения интерес (California Public Interest Research Group) заяви в неделя, че новият закон най-сетне отговаря на намеренията зад първоначалната забрана. „Пластмасовите торбички създават замърсяване на нашата среда и се разпадат на микропластмаса, която замърсява питейната ни вода и застрашава здравето ни. Калифорнийците гласуваха за забрана на пластмасовите пазарски торбички преди почти едно десетилетие, но законът явно се нуждаеше от преработване. С подписа на губернатора Калифорния най-сетне забрани пластмасовите торбички на касите на магазините веднъж завинаги“, каза Джен Енгстръм, директор на групата.

Като кмет на Сан Франсиско през 2007 г. Нюсъм подписа първата забрана на пластмасовите торбички в САЩ.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ваня Григорова: Хора без челни места в листите в „БСП – Обединена левица“ привиждат Пеевски
Дата: 23/09, 09:35

Рано тази сутрин: Три автомобила се намляха на АМ "Тракия"
Дата: 23/09, 09:23

Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Дата: 23/09, 09:16

Илиан Илиев изнесе открит урок в дербито на Варна
Дата: 23/09, 09:12

Кола изгоря в центъра на Дупница
Дата: 23/09, 09:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия