Обявиха срока за вписване на всеки живущ в блока в книгата на собствениците


Дата: 22/09, 21:22

Пиксабей

Законът за етажната собственост цели да въведе ред в микрообществата на блоковете и кооперациите.

Затова е важно да се знае как се процедира с нарушителите.

 Как да процедира Управителният съвет, ако даден собственик не желае да попълни данните си в Книгата на собствениците?

Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етжана собственост. Едно от задълженията на собствениците според Закона за упраление на етажната собственост (ЗУЕС) е да вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите. В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелният обект и началната дата на обитаване.

Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите – в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.

Собственик в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по ЗУЕС (например – не желае да попълни данните в Книгата на собствениците), се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв, когато е юридическо лице.

Установяването на нарушението се описва в протокол, съставен от Управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от Управителя и двама собственици, определени с решение на общото събрание. Констативнитя протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение. 


Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на Управителния съвет (Управителя), нарушителя и общинската или районната администрация.

След съставянето на протокола председателят на Управителния съвет (Управителят) незабавно го представя на общинската или районната администрация.

Актът за установяване на нарушението се издава от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.

Установяването на нарушението, издаването, обжалването, изпълнението на наказателното постановление се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



23 септември 1846 г. – Йохан Гал потвърждава съществуването на Нептун
Дата: 23/09, 00:04

Две деца загинаха при инцидент край Неапол
Дата: 22/09, 23:47

Григор Димитров и отборът на Европа спечелиха драматично "Лейвър Къп"
Дата: 22/09, 23:27

Зеленски пристигна в Ню Йорк
Дата: 22/09, 23:131 Коментар

Георги Минчев отбеляза два гола в Турция
Дата: 22/09, 22:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия