Киберексперт обясни какво се случва с основателя на Телеграм милиардера Дуров


Дата: 27/08, 09:03

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Основателят на Телеграм Павел Дуров е разследван за 12 престъпления и е задържан във Франция. 39-годишният предприемач често е сравняван с Марк Зукърбърг. Какво стои зад ареста му - дали става въпрос за политика, или възможностите мрежата да се използва за престъпност.

 Според мен зад този арест стои по малко и от двете. Всъщност Дуров е и създател на една от криптовалутите, която се използва като монета за транзакции на престъпна дейност. Телеграм се използва от близо милиард потребители. Според едно проучване 34% от организационните дейности на терористичните организации се извършват точно през тази платформа. Всъщност има една разлика с останалите приложения, където двама души могат да си кореспондират. Телеграм дава възможност и за канали, и за групи. Каналите са подобие на фейсбук страници, които могат да бъдат и публични, и скрити. Тези канали могат да съдържат до 200 000 дущи. Това е възможност за разпространение на дезинформация, детска порнография и прочие.

Това коментира пред Нова тв киберексперта Любомир Тулев. 

Според действащите закони в Европа, а и в САЩ, една платформа не е отговорна за съдържанието в тези публични канали и страници. Но когато някой от МВР или съд задължи тази платформа да премахне дадено съдържание, тя трябва да го премахне. И тук точно Телеграм са укорими. Според обвинението на френските служби Телеграм са отказвали да премахнат подобно незаконно съдържание, коментира той.

Дуров емигрира от Русия след като правителство настоява Дуров да премахне от Телеграм опозиционно съдържание. То сега това е спекулацията - че както е отказал на Русия, така отказва и на всеки друг да премахва съдържание и да дава информация, позовавайки се на свободата на словото, обясни той.

Защо престъпните групи не искат да ползват другите платформи, а използват Телеграм? Защото например фейсбук работи с правоохраняващите органи и може да разкрие кой е самия потребител. А в Телеграм се чувстват сигурни, тъй като те не искат да си сътрудничат със службите. И точно това е укоримото - че не премахва незаконно съдържание в каналите, коментира той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Централна Европа се подготвя за най-тежките наводнения от десетилетия
Дата: 13/09, 21:10

Кънчев и Милица блеснаха в „Кой да знае?” на страхотен въпрос за Варна
Дата: 13/09, 21:09

Нямате режим на етажна собственост в блока само с акт 15
Дата: 13/09, 21:03

Белият дом: Няма промяна в политиката на САЩ към ракетите с голям обсег за Украйна
Дата: 13/09, 21:02

Хороскоп за събота 14 септември: Да направи омлет зодия
Дата: 13/09, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия