Проф. Кантарджиев обяви кога идва грипа


Дата: 29/09, 12:15

Кадър бТВ

Уважаван наш професор привлече вниманието върху себе си с това, което каза. 

„Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемично разпространение“, каза в ефира на бТВ проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че обикновено грипът идва от Европа, започва от Великобритания и Скандинавието.

„Случаите у нас се увеличават, когато хората, живеещи там, се връщат да видят роднините си. Но няма никакъв проблем да се предпазим чрез ваксина. Може да се бият в един ден и против коронавирус, и против грип. Условието е да са на две различни ръце. Може и през две седмици“, уточни проф. Кантарджиев, пише novini.bg.

Той коментира, че вече не са толкова опасни коронавирусите, но предупреди най-възрастните и тези с имунен дефицит все пак да се имунизират.

Проф. Кантарджиев: Няма никакви основания за притеснения за масово разпространение на холера у нас

„Вирусите в есенно-зимния период са по-активни. Миналата седмица беше описан случай на съмнителна туларемия. Това е едно опасно заболяване, което през 1997 г. имахме епидемии в рамките на две-три години - 380 случая оимаше писани и диагностицирани на това заболяване, което започна от Софийско след това Пернишко и се разпространи. В момента го има почти в цялата страна, а броят на мишките може да се увеличи, защото заради застудяването те влизат в домовете на хората. Именно те са и преносители на това заболяване, известно и като малката чума. Превенцията е плодовете от мазетата да се мият много добре, а при белене на картофи да не се пипат очите“, обясни Кантарджиев.

Той добави, че се лекува с антибиотик това заболяване и препоръча на специалистите да го имат предвид при преглед, понеже то протича като пневмония.  

„Заболяването се характеризира с увеличаване на лимфните възли, особено на тези по шията и особено от лявата страна поради анатомичните особености на човешкото тяло. Заболяването много често се проявява като пневмония през есента и трябва да го имат предвид колегите и да мислят за тази инфекция“, добави Кантарджиев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



МВнР: Пътувайте до Израел само, ако случаят
Дата: 29/09, 14:17

Името му значи "Буен поток" и на 51 години показа жената до себе си
Дата: 29/09, 14:12

CINELAND® завръща IMAX изживяването® в „CINELAND GRAND MALL“ - Варна
Дата: 29/09, 14:10

Ученици от Професионална техническа гимназия подкрепиха кампания на МВР
Дата: 29/09, 14:091 Коментар

Голям цирк по БНТ: Георги Любенов към гостенка: Не е вярно това
Дата: 29/09, 14:041 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия