Откриха надпис от времето на Нерон в Бургас


Дата: 27/08, 17:37

илюстрация Pixabay

Бургаски археолози откриха надпис от времето на император Нерон, който свидетелства за най-ранните терми в България. Нимфеумът предизвиква сериозен интерес сред учените, предаде Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

„Нимфеумът е светилище на нимфите, открито до римските терми, с посвещение от Марк Антоний. Това е посвещение на нимфите от Обсеквент от 11-ти Клавдиев легион, той се е лекувал тук. Банята е тип войнишка“, обясни ръководителят на археологическите разкопки на Акве Калиде доц. д-р Димчо Момчилов.

Култът към трите нифми се свързва с минералните и лечебни води. „Те са покровителки на всеки, който иска да бъде излекуван и в отплата излекуваните са поднасяли дарове. Предполагаме, че именно на това място те са се събирали в банята да измолят за своето лечение”, добави директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт.

Откритието става възможно, едва след като подпочвената вода от археологическия обект се отдръпва. Нимфеумът датира от края на първи век след Христа. При археологическите разкопки е открит и по-ранен надпис от времето на римския император Нерон – заповед за построяване на термите. От надписа става ясно, че Аква Калиде са най-ранните римски бани в България.

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича все повече туристи, като най-посещавана е реставрираната баня на най-дълго управлявалия султан Османската империя.

Според турския пътешественик Евлия Челеби султан Сюлейман се излекувал от подагра именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност той построил нова баня на мястото на античните и средновековни терми.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БНТ показа кадри от последните минути на трагичния полет край "Граф Игнатиево"
Дата: 13/09, 23:38

Папа Франциск: Двамата кандидати на президентските избори в САЩ са „против живота“
Дата: 13/09, 23:16

Нова победа за българките на Шахматната Олимпиада
Дата: 13/09, 23:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 13/09, 22:40

Повече облаци в събота
Дата: 13/09, 22:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия