Бум на "ало" измамите в Добричко, баба е дала 15 600 лева


Дата: 23/09, 07:57

Пиксабей

Бум на телефонните измами през последната седмица в Добричко. За броени дни случаите там са 4. Органите на реда призовават хората да разговарят повече с възрастните си близки, които са основният обект на посегателствата. Обикновено се залавят само „мулета”, защото поръчителите действат от чужбина. Мошениците запазват основните схеми на измама, но стават все по-арогантни и агресивни.

Само за броени дни в Добричко са осуетени 4 опита за телефонни измами, а в един от случаите 80-годишна жена е дала 15 600 лева на непознат. „В края на седмицата имахме фрапиращ сигнал в Балчик. Непознат мъж звъни на стационарния телефон на 80-годишна жена в крайморския град  като заявява, че синът ѝ е арестуван и е необходимо да събере дрехи и сума пари, които да предостави”, заяви Стоян Стоянов, говорител на ОДМВР-Добрич, предаде Нова.

В паника жената събира заръчаното и го слага в сак, който предава на непознат пред входа на жилището си. „Колегите успяха да идентифицират така нареченото „муле”. Успяхме да установим сумата пари, както и дрехите. Същите са иззети по надлежния ред и съответно предадени на потърпевшата жена”, посочва Стоянов.

Преносителят на парите се оказва таксиметров шофьор, който е заловен на граничен пункт Дуранкулак. „Трудно е да се стигне до фактическите извършители, тъй като „мулетата” във всички случаи изнасят парите в чужбина и по-конкретно на територията на Румъния”, посочва прокурор д-р Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура Добрич.

„Ало” измамниците са български граждани, които пребивават за кратко в северната ни съседка, докато извършват ударите. За да бъдат заловени обаче е необходимо съдействие от румънските власти. Не винаги обаче измамата може да бъде пресечена. Последните опити са по схемата: инкасатор иска да му се платят просрочени сметки за ток или вода, или пък за отстраняване на авария. В нея вече се включват и мними колекторски фирми. Най-уязвимата група си остават възрастните и самотно живеещи хора.

Полицията и прокуратурата редовно провеждат срещи с пенсионери в малките населени места за разясняване на измамните схеми, но те не секват. Затова е необходимо по-младите да разговарят с родителите си, категорични са специалистите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шеф Никола при Гала: Търся си гадже
Дата: 23/09, 10:09

Тежко наказание очаква 17-годишният младеж, пребил до смърт жена от Перник
Дата: 23/09, 10:06

Пострадалата при удара от кола с мигранти: Преживях ад и никой не ми се извини, че ме набедиха в употреба на наркотици
Дата: 23/09, 09:511 Коментар

Проф. Кантарджиев разкри кои ваксини препоръчва на близките си
Дата: 23/09, 09:44

България отделя най-много пари за полицията си в целия ЕС
Дата: 23/09, 09:382 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия