Инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам


Дата: 30/08, 13:42

снимка Пиксабей

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Растежът на потребителските цени се забави до 2,2% през август спрямо същия месец на миналата година, след като през юли достигна 2,6%, приближавайки се до целта на Европейската централна банка от 2%, предаде АФП.

Инфлацията през август беше най-ниската от юли 2021 г. насам и съответстваше на очакванията на анализаторите на FactSet и Bloomberg. Но базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия и е ключов показател за банката, се охлади леко до 2,8% през август от 2,9% през юли, съобщи Евростат.

Цените на енергията в зоната на единната валута на 20-те страни спаднаха с 3% през август след ръст от 1,2% през юли, според статистическата агенция на ЕС. Цените на хранителните продукти и напитките в еврозоната нараснаха с 2,4% през този месец, което е малко по-бързо от регистрираните през юли 2,3%. Новите данни ще осигурят известно облекчение, след като инфлацията неочаквано се повиши през юли.

През юли 2022 г. ЕЦБ започна агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти, за да укроти горещата инфлация, която достигна своя връх от 10,6% през октомври същата година, след началото на войната срещу Украйна. ЕЦБ намали лихвените проценти за първи път през юни тази година.

Оттогава базираната във Франкфурт институция запази лихвите непроменени, но пазарът се надява, че след заседанието по паричната политика на 12 септември ще последва ново понижение, предаде frognews.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 14/09, 15:50

Страховит пожар до хотел в Каваци, изпращат екипи от Бургас и Приморско да гасят пламъците
Дата: 14/09, 15:35

Евтино и топло: Ще се отопляваме на дърва, доставят ги до дома
Дата: 14/09, 15:30

Колкото 20-етажна сграда: Учени предупреждават за мегацунами заради климатичните изменения
Дата: 14/09, 15:22

Радост за децата: Възкръсва култово предаване по БНТ
Дата: 14/09, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия