Световна асоциация отне рекордите на плувеца Цанко Цанков


Дата: 19/09, 14:31

Кадър: БТВ

Асоциацията по плуване в открити води WOWSA заличи всички рекорди на българския плувец Цанко Цанков, който днес ще направи отново опит да подобри световния рекорд за най-дълго плуване без прекъсване в река Дунав. Асоциацията обяви, че оттук насетне няма да ратифицира неговите постижения, независимо от условията, при които е проведено плуването, пише Дарик.

Повод за решението е преплуването на Дунав на 6 септември 2024 г., за което според WOWSA има „ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни от неговия опит за преплуване на реката, които г-н Цанков и неговият екип не успяха да разгледат или обяснят”. Точно в деня на Съединението Цанков обяви, че е преплувал 108 километра за над 18 часа между видинското село Кошава и град Козлодуй.

„Вместо да признае сериозните опасения, повдигнати от WOWSA, екипът на г-н Цанков публично атакува WOWSA, докато продължава да търси ратификация за предстоящото 120 км плуване на 19 септември 2024 г. Дискредитирането на организацията, докато продължава да търси нейното валидиране, е явно противоречие в действията на екипа на Цанков. WOWSA стои непоколебимо в своя ангажимент за почтеност в плуването в открити води. Сърцето на плуването в открити води се крие в честността и когато това доверие бъде нарушено, спортът е компрометиран”, пишат в официалното си решение от Асоциацията по плуване в открити води.

В същото време мениджърът на Цанков заяви категорично, че всички рекорди на плувеца са извършени по правилата и са удостоверени с необходимите официални сертификати. Самият Цанков коментира темата с пост във Facebook.

„Асоциацията по плуване в открити води отказа да одобри моето плуване, но въпреки това, постижението ми е резултат на труда и усилията, които положих през тези повече от 18 часа във водите на река Дунав. Бяхме подложени на неимоверен натиск от страна на Асоциацията по плуване в открити води, за да предоставим всички необходими документи и данни, в рамките на броени часове след финала на плувния маратон, въпреки че за това се изисква технологично време. Екипът на лодката, с който предприехме това начинание, са местни хора от района на град Видин. Те не са професионалисти в нашата сфера и за първи път бяха част от такова мащабно спортно събитие. Капитанът на лодката за първи път трябваше да сваля, подготвя и форматира данните от GPS системата на плавателния съд и не е експерт в тази област. Аз знам много добре откъде идва този огромен натиск. Със съжаление трябва да кажа, че в България има човек, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели”, гласи част от публикацията на плувеца.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спасиха лебед от индустриалната зона на Сливен
Дата: 19/09, 22:43

Съдебномедицинска експертиза: Петко Димитров и Венцислав Дункин получили несъвместими с живота травми
Дата: 19/09, 22:23

Столтенберг с прощална реч
Дата: 19/09, 22:10

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 22:10

Първи участник напусна „Островът на 100-те гривни“ след сензационно решение
Дата: 19/09, 21:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия