Русия осъди атаката с пейджъри


Дата: 18/09, 13:51

Кадър ФБ

Русия осъди смъртоносната атака, при която стотици пейджъри, използвани от бойната групировка Хизбула, едновременно избухнаха в цял Ливан. Москва заяви, че взривовете рискуват да разпалят напрежението в и без това „взривоопасния“ регион, предаде АФП, цитира БТА и Евроком.

Хизбула обвини Израел за нападението. Анализатори смятат, че то вероятно е било причинено от експлозиви, скрити в устройствата по време на производството и доставката. Нямаше непосредствен коментар от Израел.

„Това, което се случи, каквото и да е то, със сигурност ще доведе до ескалация на напрежението. Самият регион се намира в експлозивна ситуация… И всеки инцидент като този има потенциала да се превърне в причина“, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руското външно министерство осъди атака и в по-ранно изявление.

„Силно осъждаме безпрецедентното нападение срещу приятелски Ливан и неговите граждани, което представлява грубо нарушение на неговия суверенитет и сериозно предизвикателство към международното право чрез използване на неконвенционални оръжия. На фона на нарастващото напрежение по ливанско-израелската граница, такива безотговорни действия са с изключително опасни последствия, тъй като те провокират нов кръг от ескалация“, заяви говорителят на министерството Мария Захарова. Тя призова „всички участващи страни да проявяват сдържаност“.

Русия има близки отношения с подкрепящия Хизбула Иран и изрази опасения си от регионална война в Близкия изток. Москва има икономически интереси и такива в областта на сигурността в региона.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Злати Йочев блесна с виц: DJ Мартен хванал Златната рибка и я пуснал веднага
Дата: 19/09, 15:07

Идват глоби за висока средна скорост от точка А до точка Б
Дата: 19/09, 15:05

Дунав се изля в Будапеща
Дата: 19/09, 15:01

"Сиела Норма": Ако не бъде удовлетворена офертата ни няма да има машинно гласуване
Дата: 19/09, 14:56

Китай е най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, Европа трябва да бъде по-твърда, заяви Кърт Кембъл
Дата: 19/09, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия