Ройтерс: Русия тайно произвежда в Китай военни дронове, твърдят източници от разузнаването


Дата: 25/09, 19:19

Снимка: Пиксабей

Според два източника от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от Ройтерс, Русия е развила в Китай оръжейна програма за разработване и производство на безпилотни летателни апарати с голям обсег за използване във войната срещу Украйна.

Според един от документите - доклад, изпратен от  Ижовският електромеханичен завод "Купол" - дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания "Алмаз-Антей" - до руското министерство на отбраната в началото на тази година, в Китай с помощта на местни специалисти е разработен и изпитан в полет нов модел дрон, наречен "Харпия-3" (G3).

В последваща актуализация от "Купол" съобщават на министерството на отбраната, че в завод в Китай са успели да произведат дронове, включително G3, в такива мащаби, че  оръжията да могат да бъдат използвани в "специалната военна операция“ в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.

"Купол", "Алмаз-Антей" и руското министерство на отбраната не отговориха на запитванията за коментар за тази информация. Китайското министерство на външните работи заяви пред Ройтерс, че не знае за такъв проект, като добави, че в страната има строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати (БЛА).

Фабиан Хинц от базирания в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната Международен институт за стратегически изследвания, заяви, че доставката на дронове от Китай за Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително събитие.

"Ако погледнете какво е доставил Китай досега, това са предимно стоки с двойна употреба - компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи“, каза той пред Ройтерс. "Това е, което е съобщено досега. Но това, което наистина не сме виждали, поне в открити източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи.“, предаде БТА.

Още по темата четете ТУК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всяко трето дете страда от късогледство, показва глобален анализ
Дата: 25/09, 21:20

Как да изберем хубав ресторант с градина в София? 
Дата: 25/09, 21:20

Кои криптовалути, различни от Биткойн и Етериум, си заслужава да следите през 2024 г.
Дата: 25/09, 21:20

Отиде си емблематичен математик и колекционер от най-близките до Божков
Дата: 25/09, 21:18

Чирпанският Супермен: Баба каза да спечеля, за да оправя комина на къщата
Дата: 25/09, 21:051 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия