Стотици парашути в небето над Нидерландия


Дата: 22/09, 06:00

снимка: pexels.com

Стотици парашутисти се спуснаха в събота от почти безоблачното небе над безлюден район в централната част на Нидерландия, за да отбележат 80-ата годишнина от една от най-смелите, но в крайна сметка неуспешни мисии по време на Втората световна война - операция "Маркет Гардън", предаде Асошиейтед прес.

Десантчици от 11-та въздушно-щурмова бригада на Кралската нидерландска армия и 12 други държави от НАТО участваха в серия от скокове над хълмистата местност Гинкел, наблюдавани от малка група ветерани от Втората световна война и около 60 000 зрители.

Местният кмет Рене Верхулст нарече възвишението край град Арнем място, "където преди 80 години смелостта, саможертвата и надеждата са се събрали под формата на въздушни десанти по време на операция "Маркет Гардън".

"Днес ние почитаме паметта на смелите млади войници, които рискуваха и дадоха живота си за нашата свобода", добави Верхулст, допълва БНТ.

Операция "Маркет Гардън" представлява дързък план, който има за цел да отнеме контрола върху ключови мостове и пътища от нацистките окупатори на Нидерландия, за да могат съюзническите сили в Белгия да настъпят оттам към индустриалното сърце на Германия и да сложат бърз край на войната, отбелязва АП.

Тя включва десанта на близо 35 000 парашутисти зад вражески линии с помощта на въздушна армада от планери и други военни летателни средства. Но ожесточената германска съпротива и прекалено дългите пътища за снабдяване провалят плана, тъй като съюзниците не успяват да поемат контрола над ключовия мост над Рейн край Арнем в битката, увековечена в книгата и игралния филм "Далечен мост" (A Bridge Too Far) с участието на Шон Конъри, Майкъл Кийн, Антъни Хопкинс и др.

През деветте дни на операция "Маркет Гардън" загиват около 11 500 съюзнически войници, повече отколкото при Десанта в Нормандия два месеца по-рано.

Британската 1-ва въздушнодесантна дивизия на Кралските военновъздушни сили е начело на въздушната атака. Десантчици от 101-ва и 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия и 1-ва отделна парашутна бригада на Полша също са спуснати в Нидерландия.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи заяви пред АП, че начинът, по който тези страни са се сражавали заедно, е залегнал в основата на алианса.

"Това е духът, върху който градим, нали? Това е духът на сплотеност, който вдъхва сила на алианса днес", заяви той.

Тези парашутни скокове се състояха малко повече от седмица, след като малко нидерландско село отбеляза годишнина от това, че е става първото селище в Нидерландия, освободено от германска окупация. Въпреки че части от Южна Нидерландия са отвоювани от съюзниците през 1944 г., големите градове и други райони е трябвало да чакат месеци и да преживеят глада през зимата, преди окупацията да приключи, отбелязва АП.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Най-големи са загубите на вода в Шумен, Перник и Сливен
Дата: 22/09, 08:23

Ден без автомобили в София
Дата: 22/09, 08:09

Отбелязваме 103 години от смъртта на Иван Вазов
Дата: 22/09, 08:02

Слънчево в неделя
Дата: 22/09, 07:48

Дюбоа нокаутира Антъни Джошуа
Дата: 22/09, 07:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия