100 лева стават 50 евро в нов закон


Дата: 03/09, 11:25

Пиксабей

Промени в Закона за платежните услуги и платежните системи са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Измененията имат за цел да подготвят платежните услуги и системи за мерките, залегнали в Националния план за въвеждане на еврото в България. Тези промени адаптират националната правна рамка, регламентираща платежния надзор и предоставянето на платежни услуги, за периода след присъединяването на България към еврозоната. Предвиждат се и изменения в закона, с които се въвеждат мерки, необходими за прилагането на Регламент (ЕС) 2023/606 (с оглед създаването на благоприятни условия за предлагането на акции или дялове на европейските фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ) на непрофесионални инвеститори) и на Регламент (ЕС) 2024/886 (с цел обезпечаване на предоставянето на незабавни кредитни преводи в евро по ефективен и конкурентен начин).

Промените в закона в частта относно въвеждане на еврото в България ще влязат в сила от датата на въвеждане на общата валута в страната.

С оглед на необходимостта от хармонизиране на надзорните практики на Българската народна банка (БНБ) в областта на платежния надзор с практиките на Евросистемата е предвиденото допълнение в закона по отношение на лицата - обект на осъществявания от БНБ платежен надзор, както и създаването на раздел "Надзор над електронни платежни инструменти, схеми и споразумения". Предложените промени ще обезпечат ефективното прилагане от страна на БНБ на Рамката на Евросистемата за надзор над електронни платежни инструменти, схеми и споразумения.

Експерти коментираха пред “Труд news”, че превалутирането лев-евро трябва да се случи при курс 1,95583 лев-евро, но при представените за обществено обсъждане текстове се е ползвало за улеснение “кръгло превалутиране”. Специалисти с многогодишна практика във финансови институции бяха категорични пред “Труд news”, че “подобно закръгляване виси във въздуха”, но вероятно се случва заради циркулиращи инструкции между институциите, които не са направени злонамерено. 

Експерти коментираха пред “Труд news”, че превалутирането лев-евро трябва да се случи при курс 1,95583 лев-евро, но при представените за обществено обсъждане текстове се е ползвало за улеснение “кръгло превалутиране” 2 към 1.

Специалисти с многогодишна практика във финансови институции бяха категорични пред “Труд news”, че “подобно закръгляване виси във въздуха”, но вероятно се случва заради циркулиращи инструкции между институциите, които не са направени злонамерено.

Част от предложенията за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи Думите „100 лв.“ се заменят с „50 евро“, думите „600 лв.“ се заменят с „300 евро“ 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж ще лежи в затвора, след като обра тъща си
Дата: 15/09, 15:15

Жена издъхна в ръцете на планински спасители от внезапно застудяване в Алпите
Дата: 15/09, 15:12

Затвориха пътя Варна - Бургас задари катастрофа
Дата: 15/09, 14:51

Професор Кантарджиев: Холерата води до безпомощно състояние
Дата: 15/09, 14:48

Силен трус удари Индонезия в 12,54 часа българско време
Дата: 15/09, 14:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия