Абонатите на А1, Виваком и Йеттел се уведомяват за неустойките при предсрочно прекратяване на договор


Дата: 20/09, 18:38

Пиксабей

Както "Петел" писа трите мобилни оператора обжалват заповедта на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова, с която се забранява прилагането от мобилни оператори на нелоялна агресивна търговска практика.

Това съобщи самата Филипова по време на заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации.

Заповедта, която тя издаде, задължава мобилните оператори да не могат да начисляват други неустойки освен три стандартни месечни вноски при прекратяване на договор. 

Ето как стоят нещата при различните оператори към момента.

Какви неустойки дължа при прекратяване на срочен договор за мобилни/фиксирани услуги с Yettel?

В сила от 12.01.2018г.:

•В случай, че желаете да прекратите договора си преди изтичането на предвидения в него срок (12 или 24 месеца), ще дължите неустойка в размер на оставащите месечни абонаменти до края на срока на договора, но не повече от три стандартни месечни абонамента. Изключение са плановете Джуниър и Любимец, в случаите, в които съгласно договора са предвидени фиксирани суми като неустойки за предсрочното му прекратяване.
•Ако сте ползвали отстъпка от месечния абонамент(промоционален месечен абонамент), то ще дължите и възстановяване на такава част от нея, която съответства на оставащия срок на договора.
•Ако сте се възползвали от покупка на устройство на преференциална цена, ще дължите и част от отстъпката, която сте получили, съответстваща на оставащия срок на договора. Отстъпката се равнява на разликата между стандартната цена на устройството в брой, без абонамент към датата на покупката и цената (в брой или общата лизингова цена), която сте заплатили при сключването на договора
•Подробна информация и точния размер на дължимите неустойки при предсрочно прекратяване на договор за мобилни/фиксирани услуги с Yettel можете да получите в магазин от търговската мрежа на Yettel.

Виваком

Как мога да прекратя услугата?

   

В случай, че споразумението бъде прекратено преди изтичането на уговорения между страните срок по искане или по вина на абоната, включително при неплащане на дължими суми, абонатът дължи на "Виваком България" ЕАД неустойка в размер на всички месечни абонаментни цени, включително за допълнителни услуги със срочен абонамент, за които Договорът се прекратява, без отстъпки, за периода от прекратяване до изтичане на уговорения минимален срок, като в зависимост от датата на прекратяване максималният размер на неустойката за предсрочно прекратяване не може да надвишава:

(а) шесткратния размер на месечните абонаменти за услугите на срочен абонамент по техния стандартен размер без отстъпка – ако прекратяването е настъпило до 30 април 2015 г. включително и

(б) трикратния размер на месечните абонаменти за услугите на срочен абонамент по техния стандартен размер без отстъпка – ако прекратяването е настъпило на или след 1 май 2015 г. В случаите по буква „б“, в допълнение на неустойката за предсрочно прекратяване, абонатът дължи на Vivacom и възстановяване на част от стойността на отстъпките от абонаментните планове и от пазарните цени на устройствата (закупени или предоставени на лизинг), съответстваща на оставащия срок на договора“.

  

Моля, имайте предвид, че дължите всички фактурирани и нефактурирани суми по Вашия абонамент.

  

Ако срокът на договора Ви е изтекъл, моля, свържете се с Обслужване на клиенти на телефон 123, по всяко време, за допълнителна информация.

  
Ако желаете да пренесете Вашия номер към друг мобилен оператор в България, е необходимо да посетите най-близкия магазин на оператора, към който искате да пренесете номера си, и да подадете заявление за пренос.

А1

Прекратяване на договор

Можеш да прекратиш условията на твоя договор в:
Прекратяване на договор 30 дни преди неговото изтичане

За да прекратиш договора за услуга, която използваш, трябва да заявиш писмено желанието си в офис на А1. Попълва се предизвестие по образец на А1 или в свободен текст, 30 календарни дни преди датата на изтичане на договора.

Прекратяване на договор при повече от 30 дни преди неговото изтичане

Ако остават повече от 30 дни до изтичане на договора и заявиш предсрочно прекратяване ще е дължима неустойка. Когато абонатът е физическо лице, неустойката се състои от три компонента:

Прекратяване на договора при смърт на абоната

При смърт на абонат на А1 е необходимо негов наследник да посети магазин от търговската мрежа на A1 и да уведоми за настъпилото събитие, като предостави необходимите документи:

При наличие на задължения от починалия титуляр, които включват текущи задължения, фактури, отстъпка от цената на устройството или оставащи вноски на лизинг, се изисква заплащането им от наследника.

В случая не се изисква подаването на 30-дневно предизвестие за прекратяване на договора, както и не се изисква заплащане на неустойка за предсрочното му прекратяване.

Пректратяване на договор за фиксирана услуга

След прекратяване на договора за фиксирана услуга (интернет, телевизия, Net Box), следва клиентът да върне всички предоставени устройства за ползване в А1 магазин. В случай, че устройствата не бъдат върнати, се начислява неустойка за тях.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нова тв: Почина пребитата от 17-годишни ученици жена в Перник
Дата: 20/09, 20:55

БТВ напълни "Бягство към победата" с барбита и барманки
Дата: 20/09, 20:51

Голям проблем с Шенген за България заради отменена обществена поръчка обяви Радан Кънев
Дата: 20/09, 20:43

Експерт за откритото радиоактивно вещество край Пловдив: Америций е опасен, когато се вдиша
Дата: 20/09, 20:38

ГДБОП пусна кадри от акцията във Варна
Дата: 20/09, 20:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия